JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ville kutte strømmen til 88.000

Statnett var i vinter på nippet til å stenge av strømmen til over 88.000 personer i Bergensområdet.

kjell.werner@anb.no

Det viser en hittil hemmeligholdt rapport fra Statnett som Avisenes Nyhetsbyrå nå har lest. Alternativet kunne fort ha blitt en mørklegging av hele Bergensområdet. Det var 50 prosent mulighet for en slik kollaps i vinter.

For å bedre forsyningssikkerheten har Statnett sammen med BKK installert et såkalt systemvern som automatisk kobler ut strømmen til 88.000 innbyggere i Bergensområdet dersom de viktigste overføringslinjene skulle falle ut.

Den hittil hemmeligholdte rapporten forteller at følgende områder blir mørklagt og må lide i et slikt krisetilfelle:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Hele Os kommune

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Hele Fjell kommune

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Hele Sund kommune

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Halve Fana bydel i Bergen

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Hele Ytrebygda i Bergen med Flesland flyplass

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt All strømforsyningen til Troll-plattformen

Må forsterkes

Statnett peker på at vinteren har vist hvor sårbar forsyningen til Norges nest største by er.

– Uten forsterkning av nettet inn mot området kan ikke Statnett oppfylle sin visjon om å legge til rett for et velfungerende kraftmarked med høy leveringssikkerhet for Vestlandet, skriver Statnett i det aktuelle notatet.

Statnett har bygd opp systemer som sikrer at forbruk med lavest samfunnsøkonomisk kostnad automatisk blir koblet ut for å redde resten av forsyningen. Normalt bruker Statnett store industrikunder til dette formålet, men utenom gassanlegget på Kollsnes finnes det ingen store system å knytte til et slikt systemvern for Bergensområdet.

Dermed må systemvernet benytte alminnelig strømforsyning lokalisert i ytre deler av Bergen.

Har delt nettet

I februar var situasjonen så kritisk at Statnett vedtok å dele nettet på Vestlandet. Delingen medførte at forsyningssikkerheten for forbrukere nord i Rogaland, Hordaland og store deler av Sogn og Fjordane ble betraktelig svekket.

Det var sannsynlighet på litt over 50 prosent for mørklegging av halve Bergen i januar, februar og mars. Bare utfall av en linje ville mørklagt halve Bergensområdet, heter det i notatet hvor det fortsatt er holdt hemmelig hvilke linjer det her er snakk om.

Forbrukerne i Bergensområdet ville i vinter ha måttet delta i en rullerende strømutkobling lik den situasjonen innbyggerne i Steigen i Nordland opplevde i 2007 dersom det ble maksimal belastning eller en såkalt dobbeltfeil.

Statnett konkluderer med at nettet fra Aurland i nord til Sauda i sør ikke er dimensjonert for å håndtere det forbruket som var i vinter. (ANB)

Annonse
Annonse