JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere varsler kutt

Over halvparten av NHOs medlemsbedrifter varsler nedbemanning de neste tre månedene, viser en spørrerunde som arbeidsgiverorganisasjonen har foretatt i desember.

På litt over én måned er arbeidskraftbehovet dermed justert ned betydelig.

Vanligvis pleier NHO å spørre medlemsbedriftene om hvordan de ser på de økonomiske fremtidsutsiktene to ganger i året. Forrige økonomibarometer ble målt i månedsskiftet oktober/november. På grunn av den internasjonale finanskrisen har NHO gjentatt flere av spørsmålene nå i desember. Svarene viser at krisen har nådd bedriftene i langt større grad enn ved forrige måling, skriver organisasjonen på nettet sitt.

Størst nedjustering i verkstedindustrien

Sysselsettingsbehovet for 2009 er nedjustert i forhold til spørreundersøkelsen i oktober/november. Den gang forventet bedriftene en nedgang på 0,5 prosent. Nå er tallet 1,9 prosent nedgang. Det er verkstedsindustrien som nedjusterer arbeidskraftsbehovet sterkest, fra minus 0,4 til minus 5,2 prosent.

Tre av fire vil nedbemanne på bygg

Mer enn halvparten av bedriftene, 58 prosent, svarer at de vil nedbemanne de kommende tre månedene. Verst er det i bygg og anlegg, der tre av fire bedrifter vil nedbemanne.

Mange trekker bestillinger

46 prosent av bedriftene svarer at de har fått kansellert oppdrag/ordrer fra større kunder den siste måneden. Her er det verst for reiseliv, der tre av fire svarer bekreftende.

– Disse svarene viser behovet for at regjeringens krisetiltak kommer raskest mulig. Det er viktig å redusere pessimismen i næringslivet, slik at ikke nedgangen blir større enn nødvendig, sier avdelingsdirektør for internasjonalisering og samfunnsøkonomi i NHO, Espen Søilen.

– NHO vil presentere sine forslag til tiltak i morgen.

Annonse

Flere saker

Annonse