JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

25.000 dollar til de utestengte

Fellesforbundet bevilget i dag 25.000 dollar (170.000 kroner) i støtte til de utestengte arbeiderne ved Kongsberg Automotives fabrikk i Van Wert, Ohio.

Den økonomiske håndsrekningen går til klubben slik at den fortsatt kan bistå sine medlemmer i den langvarige konflikten de er inne i med Kongsberg Automotive.

Snart ni måneder

Som kjent gikk Kongsberg Automotive 2. april til lockout av 327 ansatte ved Kongsberg Driveline System - van Wert Facility, Ohio, USA. Dette var et resultat av at forhandlinger som hadde pågått siden 14. februar ikke hadde ført fram.

Et endelig tilbud fra bedriften, som innebar en reduksjon i lønn og andre goder på rundt 40 prosent, ble forkastet av de ansatte i en avstemning. 303 ansatte stemte mot avtalen, mens 9 stemte for.

Utestengt og uten rettigheter

De ansatte, som i hovedsak er organisert i United Steelworkers of America (USW) mistet gjennom lockouten alle sine rettigheter i bedriften, inntil de eventuelt ville akseptere det tilbudet som foreligger fra bedriften.

Gjerdet inn fabrikken

I forbindelse med lockouten valgte bedriften å leie inn arbeidskraft fra nærmiljøet for å opprettholde virksomheten. For å sikre området, gjerdet Kongsberg Automotive inn fabrikkområdet og leide inn vakter for å sørge for at de utestengte arbeiderne ikke fikk tilgang til produksjonsområdet.

Fellesforbundet ble kontaktet av de ansattes representanter for å bringe klarhet i om konsernledelsen i Kongsberg Automotive innesto for handlingene til bedriften i Ohio.

Norsk ledelse enig

Etter to møter med konsernledelsen 26. juni og 13. august (sistnevnte med fem representanter fra de ansatte i bedriften i Ohio og det amerikanske forbundet) ble det klart at den norske konsernledelsen rundt Olav Volldal var fullt inneforstått med alt som hadde skjedd i USA, og at ledelsen var holdt løpende orientert på et meget detaljert nivå og dermed tok både det formelle og reelle ansvaret for det som har skjedd.

De utestengte arbeiderne har nå vært uten jobb i nesten ni måneder, men de klarer å holde motivasjonen oppe. Magasinet har nylig besøkt arbeiderne i Ohio, og det blir en fyldig dekning av saken i nummer 1 neste år. De få forhandlingsrundene som har vært ført siden besøket i Norge, har ikke gitt noen resultater, og økonomisk sliter situasjonen dramatisk på bilarbeiderne.

Fellesforbundets administrasjon vedtok allerede i juni en mer symbolsk støtte til de utestengte på 2.000 dollar. I dag fulgte forbundsstyret altså opp med en mer håndfast bevilgning.

– Forrige lørdag bestemte Kongsberg Automotive å legge ned sin fabrikk i Ohio og flytte produksjonen til lavkostlandet Mexico.

Annonse
Annonse