JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha arbeidsplikt for sosialklienter

For første gang på 16 år økte antallet sosialhjelpsmottakere i fjor. Fremskrittspartiet mener den rødgrønne fattigdomssatsingen er mislykket.

– Det er et alvorlig problem at vi har et system som ikke stiller krav. Vi burde ha nulltoleranse overfor passive sosialhjelpsmottakere under 30 år, sier Frps Robert Eriksson, leder i Stortingets arbeids– og sosialkomité.

Han beskriver regjeringens politikk som feilslått og mener økonomisk sosialhjelp bør følges av en arbeids- eller aktivitetsplikt.

– Da vil sosialhjelpsmottakerne bli stilt krav til, samtidig som de får være i aktivitet og skaffer seg nye kontakter. Målet er jo å få dem ut i det ordinære arbeidslivet, sier Eriksson til NTB.

– Alvorlig

I forrige uke la Statistisk sentralbyrå fram tall som viser at antallet sosialhjelpsmottakere økte med 8.000 til 117.700 i 2009. Fra 1993 til 2008 gikk tallet på sosialhjelpsmottakere ned år for år, fra 165.000 til litt over 109.000.

– Det er trist at tendensen nå har snudd og at økningen er så kraftig, sier Eriksson.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier hun tar økningen i antallet sosialhjelpsmottakere veldig alvorlig.

– Vi vet at det er en sammenheng mellom økt arbeidsledighet og økning i antall sosialhjelpsmottakere. Derfor er tiltak som bidrar til lav arbeidsledighet viktig for å få flere ut av sosialhjelp, sier hun til NTB.

SVs Karin Andersen mener regjeringen fremdeles har en jobb å gjøre, men legger til at mange tiltak allerede er truffet og på sikt vil gi resultater.

– Dette gjelder blant annet satsingen på skole, barnehager og bedre oppfølging av dem som faller utenfor arbeidslivet. Vi har allerede endret skattesystemet, løftet minsteytelsene i folketrygden og innført en ny bostøtteordning, sier hun.

– Opprørt

SV-politikeren blir provosert av uttalelsene fra Frp, som hun mener fullstendig mangler troverdighet i denne saken.

– Jeg blir opprørt når Fremskrittspartiet våger å kritisere regjeringen for vår fattigdomssatsing. Faktum er at sosialtjenesteloven har hjemmel for å stille krav til sosialhjelpsmottakere. Dessuten innebærer jo kvalifiseringsprogrammet nettopp det Frp etterlyser, men dette tiltaket er noe partiet setter en strek over i hvert eneste budsjett. Det samme gjør Frp med utdanningsstønaden til enslige forsørgere, sier Andersen.

Seniorrådgiver Harald Tønseth i SSB sier til NTB at konjunktursvingninger som følge av finanskrisen er hovedårsaken til at antallet sosialhjelpsmottakere økte i fjor.

Men selv om antallet mottakere økte, gikk de gjennomsnittlige utbetalingene ned. Dette har sammenheng med at mange mottakere kombinerer sosialhjelp med andre støtteordninger, enten i form av trygd eller som ledd i det såkalte kvalifiseringsprogrammet. Dette programmet ble introdusert i 2007 for å forhindre at mennesker blir gående på sosialhjelp i årevis.

Kritisk

– Vi må skaffe til veie mer penger til denne ordningen. Bare hos Nav i Kongsvinger trenger man dobbelt så mye som de får til kvalifiseringsprogrammet, sier SVs Karin Andersen, som denne uka har sommerjobb nettopp hos Nav i Kongsvinger.

Den mangeårige SV-representanten har til tider vært kritisk til egen regjerings fattigdomssatsing, og unnslår seg heller ikke nå for å komme med råd om hva som må gjøres.

– Vi må gi den enkelte bedre oppfølging, bygge flere billige boliger, styrke barnevernet og heve minstesatsene for sosialhjelp. Ingen blir frisk og i jobb av å ikke få endene til å møtes, sier hun. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse