JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ambulanse-tjenesten kan bryte sammen

Ambulansetjenesten er svekket og kan bryte sammen ved enkelte av sykehusene som rammes når YS Spekter tirsdag utvider streiken med ytterligere 191 medlemmer.

Det har ikke vært noen kontakt mellom arbeidstakerorganisasjonen YS Spekter og arbeidsgiverforeningen Spekter siden partene gikk fra hverandre for 13 dager siden. Administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter er fortsatt helt kompromissløs i denne saken. Han sier til NTB at YS bare har ett eneste valg dersom organisasjonen vil ha slutt på streiken: Å akseptere minstelønnssatsene som Unios' og LOs medlemmer allerede har gjort.

– Når 90 prosent av arbeidstakerne har akseptert en slik løsning, kan vi ikke gå med på en spesialordning for de resterende ti prosentene, sier Haukaas.

YS Spekter helses forhandlingsleder Erik Kollerud sier til NTB at Spekter helt klart forsøker å styre streiken mot lønnsnemnd. Han beskylder YS for å sabotere dispensasjoner for å oppnå en nemndløsning.

Ambulansekonflikter

Problemene har de siste dagene toppet seg rundt ambulansetjenesten blant annet i Førde og i Oslo. I Oslo frykter arbeidsgiversiden at stivbeinte holdninger fra de streikendes side, kan føre til at hele ambulansetjenesten kan bryte sammen fra onsdag.

Både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden sier til NTB at ambulanseberedskapen er vesentlig svekket, og at motparten har skylda for dette.

Arbeidstakerne har anklaget Oslo universitetssykehus og andre sykehus i landet for streikebryteri.

– Det er mange eksempler på at sykehusene opptrer uforsvarlig. Blant annet har en av lederne i Førde gått fire døgn i strekk på hvilende ambulansevakt. Vi mener det i slike tilfeller ikke er streiken i seg selv som medfører fare for liv og helse, men sykehusenes håndtering av den, sier forhandlingsleder Erik Kollerud til NTB.

Sommerberedskap

At det er sommer og dårligere bemanning enn normalt ved sykehusene er merkbart blant annet ved Sørlandet sykehus i Kristiansand og ved Nordlandssykehuset i Bodø.

– Det er bare én person på vakt på elektroavdelingen ved Sørlandet Sykehus. Går strømmen, blir det mørkt, sier Haukaas.

Han sier at situasjonen er ganske ugrei mange steder, og at han reagerer kraftig på beskyldninger om streikebryteri når det gjøres forsøk på å få driften til å fungere noenlunde.

– Det er en absurd situasjon når ambulansefolk i Oslo med full lønn bare gjør to tredels jobb. Beredskapen er vesentlig svekket. Det er i ferd med å hope seg opp fordi nesten alle omdisponeringer vi gjør, blir betraktet som streikebryteri, sier Haukaas.

Streikegrunnlaget

YS Spekter krever lik lønn for likt arbeid for ansatte i offentlig sektor. Kollerud mener dette er et rimelig krav, spesielt når Spekter gjentatte ganger har gitt uttrykk for at kompetansen må bedres. Skal ansatte bli mer kompetente i det de holder på med, må det også følge bedre lønn med, mener han.

Det er portører, hjelpepleiere, helsefagarbeidere, ambulansearbeidere, audiografer og andre som er organisert i YS-forbundene Spekter, Parat og Bibliotekarforbundet som streiker. Til sammen vil 540 være i streik ved sykehusene fra tirsdag. Etter opptrappingen vil disse sykehusene være rammet av streiken: UNN, Tromsø og Harstad (55), St. Olavs hospital, Trondheim (75), Førde sentralsykehus (75), Sørlandet sentralsykehus, Kristiansand (45), Oslo Universitetssykehus (142), Helse Sør-Øst, Drammen (8), Helse Bergen (55) og Nordlandssykehuset (51). I tillegg kommer fire konserntillitsvalgte. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse