JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-lag legges ned i protest

SV-laget i Ulvik er lagt ned i protest mot det omstridte kraftlinjevedtaket i Hardanger.

Også i Arbeiderpartiet legger lokalpolitikere ned sine verv.

I flere kommuner i Indre Hardanger opplever regjeringspartiene utmeldinger og rasende tilbakemeldinger etter at regjeringen 2. juli gikk inn for å bygge den omstridte kraftlinjen gjennom området.

I Ulvik har SV varaordføreren, og partilaget er større enn Aps. Her har lokallaget vedtatt å legge seg selv ned i protest.

– Jeg har nå formelt meldt meg ut av SV. Det samme gjør samtlige av de andre medlemmene i Ulvik SV, sier lokallagsleder Bård Fleten til Klassekampen.

Valgforsker Frank Aarebrot mener at kraftvedtaket gjør vondt ikke bare i SV.

– Dette handler ikke om SVs smertegrense, heller om motsetninger sentrum-periferi. Alle de lokale partiene i Indre Hardanger er mot kraftlinjen, ikke bare SV, sier Aarebrot.

Legger ned verv

Også i Arbeiderpartiet er det kraftige protester mot vedtaket. I Granvin har Ap-politikerne lagt ned sine verv i protest, og avventer en forklaring fra statsminister og partikollega Jens Stoltenberg.

– Det betyr at vi nå ikke driver med annet politisk arbeid enn kampen mot kraftlinjene. Vi sitter fortsatt i kommunestyret, men har lagt alt partiarbeid på is til vi får svar fra Stoltenberg, sier Bjørn Inge Folkedal, leder i Granvin Ap.

Partilaget fikk ved kommunevalget i 2007 42,2 prosent av stemmene, samt ordføreren. Også ordfører Jan Ivar Rødland har lagt ned sitt verv i protest.

SVs smertegrense?

Kraftlinjesaken kommer på toppen av andre nederlag for SV i regjeringen, med Mongstad som kanskje det fremste, sier tidligere SV-er Bård Fleten.

Ifølge Klassekampen står partiet nå i fare for å stå uten liste i flere Hardangerkommuner ved kommunevalget neste år.

Men striden om kraftlinjene forteller ingenting om SVs smertegrense, mener altså valgforsker Frank Aarebrot.

Han regner med at enkelte krefter i SV vil bruke kraftlinjesaken som et eksempel på at regjeringssamarbeidet koster mer enn det smaker, men han konstaterer at motstanden lokalt er minst like stor i de andre partiene.

Markert motstand

SVs nestleder Audun Lysbakken, selv fra Hordaland, har vært en markant motstander av utbyggingen. «Å slippe monstermastene inn i Hardanger vil være å selge et av verdens mest unike fjordlandskap på billigsalg», skrev Lysbakken i en valgbrosjyre før forrige valg.

SV gikk da også offentlig ut og sa seg uenig med sin egen regjering, da vedtaket om å bygge kraftlinjene ble gjort.

– Det var naturlig for oss å si fra at dette er vi ikke enige i. Vi mener man burde brukt mer tid for å finne bedre løsninger, sa SV-nestleder og regjeringsmedlem Audun Lysbakken til NTB.

Det var 2. juli at regjeringen vedtok å bygge en kraftlinje gjennom Hardanger for å ruste opp strømnettet på Vestlandet. Vedtaket er uten ankemuligheter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse