JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerflørt med Siv Jensen

Erna Solberg (H) og Dagfinn Høybråten (KrF) innledet denne uka en sommerflørt med Siv Jensen.

Frp-lederen er ikke utilnærmelig, men stiller fortsatt klare betingelser for en fremtidig ektepakt.

Det var KrF-lederen som åpnet ballet da han i begynnelsen av uka sa til NRK at dagens opposisjonspartier må gå til valg med et mer realistisk regjeringsalternativ enn i 2009.

Torsdag fulgte Høyre-leder Erna Solberg opp med et enda klarere frieri: Ingen borgerlig regjering uten Frp, sa hun til NRK.

Men en ferierende Siv Jensen holder hodet kaldt og kruttet tørt.

Stiller betingelser

– Jeg støtter ikke en borgerlig regjering dersom jeg ikke selv er med og Frps politikk har fått gjennomslag, sier Jensen til NTB.

Dagfinn Høybråten sier han har merket seg uttrykket «regjeringsprosess» og sier det er altfor tidlig å diskutere sammensetningen av en borgerlig regjering tre år før neste valg.

Siv Jensen har også notert seg Høyre-lederens valg av ord.

– Hvis Solberg ikke mener at vi skal være en del av regjeringen, bør hun snarest si dette klart og tydelig, sier Frp-lederen.

Siv Jensen forventer imidlertid at Høyre-lederens utspill betyr at hun nå er kommet fram til det standpunkt Frp har hatt lenge, nemlig at de to småpartiene Venstre og Kristelig Folkeparti ikke kan diktere hvordan et alternativ til dagens rødgrønne regjering skal se ut.

Dette sa Erna

Og mens Høybråten og Jensen lurer litt på hva Erna Solberg mener, viser utskriften at hun sa dette:

– Fremskrittspartiet er et parti som er så stort og har en så stor oppslutning at man ikke kommer unna at de må være en del av et regjeringsalternativ. De må være med på en regjeringsprosess for å få til noe i regjering.

Hvis man mener at man skal ha et mer realistisk regjeringsalternativ, så må man også tenke mer gjennom hvordan man forholder seg til Fremskrittspartiet, enn det sentrumspartiene totalt sett har gjort tidligere, sa Høyres leder med tydelig adresse til Høybråten.

Ting tar tid

KrF-lederen som har opplevd mye i sitt politiske liv, sier han ikke tolker Erna Solbergs utspill som en invitasjon til Siv Jensen om å delta i en ikke-sosialistisk regjering.

– Erna Solberg holder alle dører åpne, nå som før, sier Høybråten.

Alt tar sin tid, og det er ingen god idé å meisle ut en regjering i dag som eventuelt skal overta om tre år. Alle på opposisjonssiden må bruke tiden til å tenke gjennom hvordan vi kan skape det mest troverdige regjeringsalternativ. Mye kan skje før 2013, sier Dagfinn Høybråten.

Han får støtte av Venstres nestleder Ola Elvestuen som mener det verken er nødvendig eller ønskelig å engasjere seg i politiske kannestøperier om mulige regjeringskonstellasjoner etter valget i 2013.

– Vi har et landsmøtevedtak om regjeringsspørsmålet som gjelder uavhengig av hvilken ledelse partiet har, og i mellomtiden setter vi nå kreftene inn for å få et godt kommunevalg i 2011, sier Elvestuen.

Selvsikker

Verken Solberg eller Høybråten kan rokke ved en selvsikker Siv Jensen. Selv om partiet faller på meningsmålingene makter Frp noe ingen andre norske partier gjør, nemlig å utvide medlemstallet og øke sin interne aktivitet.

Siv Jensen understreker at et regjeringsskifte må handle om skifte av politikk. Dersom vi kan bli enige om det, vil spørsmålet om posisjoner neppe bli noe stort problem, sier hun.

Hun bekrefter at hun fortsatt mener det er naturlig at det største opposisjonspartiet ved valget også får statsministeren i en ny borgerlig regjering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse