JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møtt av høflig motstand

Jens Stoltenberg ble møtt av meldinger om å droppe oljeleting i nord da han besøkte AUF-leiren på Utøya.

Men han fikk likevel en svært varm velkomst, og de hissige ordvekslingene uteble. De 750 AUFerne møtte statsministeren med stående trampeklapp da han inntok talerstolen. For noen dager siden tordnet AUF-leder Martin Henriksen mot regjeringen fra den samme talerstolen.

Han mener Jens Stoltenberg spiller russisk rulett med regjeringsprosjektet dersom han presser gjennom oljeboring i nord.

– Det er AUFs oppgave å presse på og være utålmodig. Det er viktig at de gjør den jobben. AUF har en lang og god tradisjon for å være et korrektiv til partiet, sier Stoltenberg til NTB.

Tålmodighet

Fra talerstolen sa han at han respekterer at AUF sier nei til oljeleting i Lofoten.

– Men dere må smøre dere med tålmodighet. Vi vil, som vi har sagt, fortsette med kunnskapsinnhenting før vi tar stilling til om det skal åpnes for leteboring, sa Stoltenberg.

Og la til at han ser fram til en tett og nær dialog med AUF om saken. Stoltenberg brukte mye av talen sin til å gå gjennom hva Arbeiderpartiet har fått til i regjering, spesielt på miljøfronten, og ble flere ganger avbrutt av applaus.

Etter sin tale lørdag gikk han en tur rundt i teltleiren, og ble møtt med slagord som «Æ vil vokse opp å bli fesker, får æ det Jens?», «Vann i sør, ikke olje i nord» og «Nei til oljefat, ja til fiskemat». Men noen opphetet diskusjon ble det ikke. Derimot fikk Stoltenberg oppkalt en odde etter seg på Utøya, og det satte han stor pris på.

Stoltenberget

Odden ved Bolsjevika på Utøya heter heretter Stoltenberget.

– Dette er veldig hyggelig. Jeg har mange gode minner fra vika her. Her har jeg grillet lam og her har jeg badet. Det er sannsynligvis det første og eneste gangen en odde blir kalt opp etter familien Stoltenberg, sier en lattermild statsminister, som legger til at dette bare forsterker hans tilhørighet til Utøya.

– Jeg var her første gang i 1974. Da var jeg 15 år. Siden har jeg vært her hver sommer i 34 år, sier Stoltenberg.

For ham blir det ikke riktig sommer uten et besøk på Utøya. Lørdag nyttet han anledningen til å gjenta hvor viktig han mener Utøya har vært for norsk politikk.

Får bli

– Utøya er Norges viktigste talerstol om sommeren og et av de viktigste stedene i norsk politikk. Her blir ideer klekket ut som senere blir satt ut i livet, sa statsministeren, som også til stor applaus slapp nyheten om at reglene om utvisning fra Norge nå er endret. Noe som betyr at den filippinske kvinnen Laila Navrud er blant dem som inntil videre kan bli i Norge.

Men Stoltenberg sa samtidig at det er viktig at det er fagetatene og ikke politikerne som bestemmer i enkeltsaker.

Nå tar statsministeren seg en ukes ferie.

– Nå skal jeg ha ordentlig ferie. Fram til nå har jeg ikke hatt mye ferie. Jeg har ikke vært så mye på jobben, men jeg har jobbet. Nå skal jeg gå en uke i fjellet. Det gleder jeg meg til, sier statsminister Jens Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse