JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helga frykter ikke høyrebølge

Det ser mørkeblått ut på flere av sommerens meningsmålinger, men det tar Aps Helga Pedersen med foreløpig stor ro.

bjorn.erik.dahl@anb.no

I Høyreleiren jubler man over at partiet for andre gang i sommer er landets største på en meningsmåling. Denne uka har partiet en oppslutning på 27,1 prosent i en måling utført for NRK, noe som plasserer Ap på andreplass med 26,8 prosent. Som om ikke det var nok, er det flere målinger som gir Frp og Høyre flertall sammen.

– Jeg tar sommermålingene med en klype salt. Folk er på ferie og utvalget er ikke representativt, noe som har vist seg med tidligere sommermålinger, sier Aps nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Ikke noe folkekrav

– Hvis disse tallene skulle holde seg etter ferien, er det dårlig for oss. Men det har jeg i så fall ingen god forklaring på, for jeg har ikke registrert noe skrik i befolkningen etter mer Høyre/Frp-politikk. Noen ny Høyrebølge som forrige gang, med stor oppslutning i befolkningen, tror jeg ikke på, sier Pedersen.

– Det er ikke slik at det er regjeringsslitasjen som røyner på for dere?

– Jeg opplever ikke noen slitasje. I Arbeiderpartiet er det en god stemning, både i regjeringen, Stortinget og ute blant medlemsmassen. Vi leverer jo resultater hele veien, med alt fra samferdselsløftet og samhandlingsreformen i rute til en løsning på delelinjespørsmålet med Russland. Vi har i tillegg den laveste ledigheten i Europa, og det er ingen selvfølge at vi er der, mener Pedersen.

Leverer

– Men disse sakene er kanskje ikke nok til å tenne gnisten i folket?

– Det har jeg ingen god forklaring på. Vi fortsetter å levere både fra Soria Moria og partiprogrammet som vi gikk til valg på.

– Går regjeringspartiene nok i samme takt?

– Vi deler det grunnleggende synet på hvordan vi skal utvikle det norske samfunnet. Men når det er sagt, har det utad vært mye fokus på uenighetene gjennom våren.

Forskjeller

– Det er lokalvalg neste år, som også påvirkes av de nasjonale trendene. Hva mer skal dere eventuelt gjøre framover for å lokke velgerne?

– Jeg tror det blir viktig å fokusere på forskjellen mellom de rødgrønne og de borgerlige. Hvis ikke vi er flinke nok til å få fram forskjellene, lar vi dem slippe altfor billig unna. Når Høyre snakker om helse og skole, går det ikke i hop med store skattekutt, sier Pedersen, som minner om at strategiene før valget først skal legges til høsten.

Alternativer

Høyres nestleder Jan Tore Sanner har et annet syn på tallenes tale denne sommeren.

– Jeg tror at velgerne er litt lei av at den rødgrønne regjeringen ikke tar tak i de store utfordringene innen skole, helse og samferdsel. Samtidig presenterer Høyre sine løsninger, og vi har våre alternativer, sier Sanner til NTB.

Han tror også at Erna Solberg nå i større grad framstår som en autoritet på borgerlig side. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse