JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere med betalingsvansker

Antall nordmenn med betalingsanmerkning øker raskt. Nå er det flere som ikke betaler mindre regninger, melder Aktiv Kapital.

– På fem måneder har antall nordmenn med betalingsanmerkning steget med 9.000 til 182.000. Siden vår forrige analyse i oktober har tallet steget med nesten 4.000, siteres direktør Gabor Molnar i kredittopplysningsbyrået Experian i en pressemelding.

Flere kvinner

Prosentvis er det nå en større økning av kvinner enn menn som får betalingsanmerkning fordi de ikke betaler regningene sine, men fortsatt går to av tre anmerkninger til menn.

– Det er flere som skylder mindre beløp enn før, og det totale antallet inkassosaker er på vei opp, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital. Aktiv Kapital er blant landets største inkassoselskaper og følger opp ubetalte regninger for en lang rekke bedrifter.

Lavere, men flere krav

Mens trenden lenge var at kravene mot hver enkelt økte, går det nå motsatt vei. I oktober var det samlede kravet 20,7 milliarder kroner. Nå er det 19,2 milliarder.

– En del har kommet seg ut av det økonomiske uføret på senhøsten. Men langt flere har kommet til, sier Gabor Molnar i Experian videre.

Mange som får betalingsanmerkningen slettet har opparbeidet seg høye krav over lengre tid, mens de nye som blir registrert ofte har mindre krav mot seg.

Ifølge Aktiv Kapital og Experian tar det i gjennomsnitt tre måneder fra en regning går til inkasso til den ender opp med betalingsanmerkning. Men det kan ta så lite som en måned dersom kravet er mot bedrifter. Det viktige er at rettslige skritt er iverksatt og at skyldner ikke bestrider kravet.

Vil øke på grunn av finanskrisen

– Tallet på nordmenn med betalingsanmerkning vil nok øke kraftig neste år, fordi det er først nå finanskrisen slår inn for fullt, påpeker Rolf Wilhelmsen.

Han mener det har vært den høye renten som er hovedgrunnen til at mange ikke betaler regningene sine nå.

– I en slik situasjon prioriterer flere bort det de mener er mindre viktige regninger. Det er ofte regninger fra bokklubber og postordrekjøp, som flere kvinner enn menn står for, sier direktøren i Aktiv Kapital.

Annonse

Flere saker

Annonse