JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil presse kommunene

Det er utbetalt flere titalls millioner kroner i erstatning til barnehjemsofre i første halvår. Men ofrenes bosted kan avgjøre hvor mye de får.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Ofre for norsk barnevern har gjennom Stiftelsen Rettferd for taperne fått utbetalt 36 millioner kroner i erstatning fra staten og kommunene i løpet av årets første seks måneder. Det er innvilget erstatning til 135 tidligere barnehjemsbarn, skolehjemsbarn og fosterhjemsbarn hittil i år, mens 51 har fått avslag.

Det ble i snitt utbetalt over en kvart million kroner per søker. Enkelte av søkerne har fått opp mot en million kroner til sammen fra stat og kommune. Men det gjelder kun søkere fra «riktig» kommune.

– Forkastelig

Ifølge stiftelsens generalsekretær Ola Ødegaard bor nesten halvparten av landets befolkning i kommuner som ikke har opprettet erstatningsordninger for barnehjemsofrene. Søkere fra disse kommunene kan kun søke om en begrenset statlig erstatning.

– Det er forkastelig at det skal finnes A- og B-lag blant kommunene, der kommunegrensene avgjør om barnehjemsofrene skal få erstatning for en ødelagt oppvekst, sier Ødegaard til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nye henvendelser

– Vi kommer i løpet av høsten til å gjøre nye henvendelser til de kommunene som ennå ikke har opprettet slike ordninger. Vi kan ikke akseptere at tidligere barnehjemsbarn skal være avhengig av hvilken kommune de bor i for å få erstatning, sier Ødegaard.

Hittil har om lag 1.400 medlemmer i Stiftelsen Rettferd for taperne fått utbetalt 245 millioner kroner i erstatninger siden 1994.

Ola Ødegaards håp er at alle som fikk ødelagt barndommen skal få erstatning fra både stat og kommune.

Tragiske historier

Gjennom sitt mangeårige arbeid for taperne i samfunnet har Ola Ødegaard fått høre ufattelig mange tragiske oppveksthistorier.

– Det har blitt mange personlige møter med mennesker som har opplevd overgrep i barnehjem, institusjoner eller fosterhjem. Noen av de groveste overgrepene skjedde også på hjem som var drevet av kristne organisasjoner, der du skulle forvente nestekjærlighet. På et hjem i Finnmark der det bare hadde jobbet kvinner, kom det en mann til. Han misbrukte i tur og orden ungene på hjemmet seksuelt. På 50-, 60- og 70-tallet var det mange pedofile som søkte seg til denne type arbeid. Der hadde de fritt land, sier Ødegaard. (ANB)

Annonse
Annonse