JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-avtale til 15 milliarder

Norge har kommet til enighet med EU om en ny EØS-avtale på nærmere 15 milliarder kroner.

Avtalen fra 2004 til 2009 kostet Norge rundt 10 milliarder kroner. Den nye strekker seg fra 2009 til 2014.

– Vi er glade for at den nye avtalen om EØS-midler nå endelig kan undertegnes. Dette er et betydelig og solidarisk bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Mottakerne er de 12 nyeste EU-landene samt Portugal, Hellas og Spania som alle har økonomiske problemer.

– Med de nye EØS-midlene har vi en historisk mulighet for å forsterke samarbeidet med EUs nyeste medlemsland. Mange land sliter med høy ledighet og en vanskelig økonomisk situasjon. Det er i norsk interesse å medvirke til økonomisk og sosial utvikling i disse landene, sier Støre.

Norge vil nå gå i dialog med om hvilke områder som skal dekkes i hvert enkelt land.

– Støtten fra Norge rettes mot områder hvor vi kan utgjøre en forskjell og som er i tråd med norske og felles europeiske interesser, sier Støre. Utenriksministeren oppfordrer norske aktører til å engasjere seg i gjennomføring av prosjekter med partnere i mottakerlandene.

Det er samtidig oppnådd enighet med EU om en ytterligere bedring av markedsadgang for fisk i perioden 2009-2014. Norge og EU undertegner en egen avtale om dette onsdag. (ANB)

Annonse
Annonse