JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Meget uheldig

Stortingets 3. visepresident Marit Nybakk (Ap) synes det er meget uheldig at tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) driver lobbyvirksomhet mot et forslag han selv var med på å behandle i regjeringen mens han var statsråd.

– Når han ni måneder etter at han gikk ut av regjeringen går ut og gir råd om hvordan dette lovforslaget om barnehagene skal bekjempes, er det helt nødvendig å drøfte karantenebestemmelsene for politikere som går over i PR-bransjen på nytt, sier hun til NTB.

Nybakk mener også at det ikke bare er nødvendig å diskutere om karantenetiden på seks måneder som Hanssen ble ilagt er lang nok, men at man også må se på bestemmelsene om saksforbud.

Hanssen fikk saksforbud i ett år fra oktober 2009 til oktober 2010 for alle saker knyttet til Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde.

– Når han ni måneder senere går inn i en sak som kommer fra den regjeringen han selv var med i, aktualiserer dette spørsmålet om ikke saksforbudet bør utvides til å gjelde også saker som er drøftet i regjeringen, sier Nybakk.

Hun understreker at Hanssen ikke har brutt den karantenetiden han fikk fra Karanteneutvalget.

– Det dreier seg om brudd på politisk tillit og politisk moral, sier Nybakk.

Etterlyser klare rammer

Hun mener også at det er nødvendig å se på den pendlingen mellom politikk og lobbyvirksomhet som flere ansatte i PR-firmaer bedriver. I denne stortingssesjonen har det møtt to vararepresentanter som er ansatt i PR-firmaer.

– Det norske politiske miljøet er lite og den formen for lobbyvirksomhet som vi ser i dag, er et relativt nytt fenomen. Derfor har vi ikke hatt klare nok rammer slik som i USA som har hatt denne formen for lobbyvirksomhet i årevis, sier Nybakk.

I USA kan ingen forlate regjeringen og drive lobbyvirksomhet mot den mens regjeringen ennå sitter. Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker å kopiere dette regelverket.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kan ta opp spørsmålet om karantenereglene for statsråder, mens Stortingets presidentskap bare kan se på reglene som gjelder for stortingsrepresentanter.

– Vi strammet inn reglene for representanter i vår da tidligere representanter som er lobbyister, ikke lenger kan bruke adgangskortet til Stortinget hvis de kommer sammen med kunder, sier Nybakk.

– Kan ha plantet opplysninger

Nybakk går langt i å hevde at Hanssen kan ha vært med på å plante opplysninger som hun mener gir et feilaktig bilde av regjeringens arbeid med lovforslaget.

Hun hevder at det store private barnehageselskapet Espira, som Hanssen har arbeidet for, har forsøkt skapt et feil bilde av regjeringens forslag. Forslaget går ut på at det offentlige tilskuddet til private barnehager skal heves til 100 prosent og at det ikke skal være mulig å ta ut aksjeutbytte av det som er offentlige tilskudd og bevilgninger, men bare av det man selv har investert.

– Noen har forsøkt å plante at dette er et SV-forslag og at det er splittelse i Ap og regjeringen. Det er ikke riktig. Forslaget er behandlet og vedtatt enstemmig i alle de tre regjeringspartienes stortingsgrupper samtidig som det er basert på tidligere flertallsvedtak i Stortinget, sier Nybakk.

– Det virker som om det er forsøkt å skape en usikkerhet utad for å få Ap til å endre standpunkt. Det må være selskapets rådgivere som har gitt sine bidrag til dette, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse