JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen allmenngjøring

LO og EL & IT Forbundet tapte da tariffnemnda i ettermiddag stemte 3-2 mot allmenngjøring av elektrooverenskomsten.

anette@lo-media.no

EL & IT Forbundet hadde et berettiget håp om at tariffnemnda i dag skulle gå for allmenngjøring av landsoverenskomsten for elektrofag (LOK). Saken har versjert i nemnda i halvannet år, før det i november endelig ble bestemt å sende en forskrift om allmenngjøring på høring. Håpet var at nemnda i dag skulle vedta forskriften, slik at EL & IT kunne gå inn i ett nytt år med ett nytt kraftig verktøy mot sosial dumping. I stedet blir de altså stående uten.

Det er klart det var en nedtur. Det var også overraskende, selv om vi ikke på noen måte var sikre på utfallet, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT.

Motparten vant

Så var det også med knappest mulig margin at et allmenngjøringsvedtak må legges på hylla i denne omgang. Knut Bodding fra LO fikk med seg tariffnemndas leder, Ellen Mo, på å gå for allmenngjøring. Nina Melsom fra NHO fikk imidlertid med seg nemndas to andre medlemmer, Tore Lindholdt og Anne Austbø, på et nei.

– Nemndas flertall mener dokumentasjonen er begrenset og er usikker på om den er representativ for hele bransjen. Selv tilhørte jeg jo mindretallet som mente dokumentasjonen var tilfredsstillende, men vi synes alle dette var en vanskelig sak, sier lagdommer Ellen Mo til Nettverk.

Ikke god nok dokumentasjon?

Tariffnemnda vedtok nylig å allmenngjøre deler av Verkstedsoverenskomsten (VO) til Fellesforbundet ved verftene over hele landet, noe som har ført til betydelige bruduljer fra arbeidsgiversiden. Ellen Mo avviser imidlertid at nemnda har blitt skremt og av den grunn valgte annerledes i dag.

– Nei, jeg så ingen skremte ansikter der i dag. Men dokumentasjonen har nok vært noe bedre når det gjelder VO, mener hun.

I EL & IT mener de imidlertid at dokumentasjonen burde være bra nok.

– Men nemnda har lagt vekt på at mye av dokumentasjonen har vært hentet fra skipsindustrien, og at sosial dumping her ikke nødvendigvis er ensbetydende med at det foregår i hele landet i hele bransjen. Det kan bety at vi må sette i gang en ny begjæring som kun gjelder skipsindustrien, men dette må vi se nærmere på, sier Jan Olav Andersen.

Må bruke tariffavtalen

I tillegg må EL & IT nå legge opp en ny strategi i sitt arbeid mot sosial dumping. Forbundet vil blant annet bruke tariffavtalen mer aktivt.

– Mye av den dokumentasjonen vi har fått i denne saken viser at det foregår brudd på tariffavtalens bestemmelser, blant annet når det gjelder innleiebestemmelsene. Her må vi intensivere arbeidet, og fremprovosere uenighetssaker. Det blir et mer møysommelig arbeid, der vi ikke får noe drahjelp fra for eksempel Arbeidstilsynet, men jeg tror ikke det blir noe lettere for arbeidsgiverne, sier Andersen.

For høyt krav til dokumentasjon?

Til tross for dagens nedslående resultat, mener han det er litt for tidlig å gravlegge allmenngjøringsinstituttet.

– Denne saken viser til fulle hvor høyt lista ligger i forhold til dokumentasjon. Derfor imøteser vi de endringene regjeringen har foreslått i allmenngøringsloven, og som nå ligger ute på høring, sier han.

Annonse
Annonse