JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Handler om mer enn Hanssen

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier at kunnskapsminister Kristin Halvorsen må komme i dialog med de private barnehagene, ikke bare hamre på Bjarne Håkon Hanssen.

– Det er åpenbart at hun elsker å hamre løs på Hanssen, men saken er langt mer alvorlig enn at en tidligere statsråd har skiftet side. Saken handler om at gode tilbud kan gå tapt. Halvorsen bør ta varselet om stengning som et nødrop og starte dialog, sier Sanner.

Han mener regjerings forslag til regulering av lønn og utbytte i de privateide barnehagene er i strid med det brede barnehageforliket.

– De private barnehagene ble invitert med på en nasjonal dugnad for at alle barn skulle få et tilbud. Nå dolker regjeringen de private i ryggen. Det er et klart brudd på forliket, sier Høyres nestleder.

La barna få pengene!

Aps familiepolitiker Arild Stokkan-Grande har en helt annen oppfatning om de private barnehagenes økonomiske disposisjoner. Han oppfordrer foreldre rundt i landet til å mobilisere for å sikre at pengene «som staten sprøyter inn i barnehagesektoren», kommer barna til gode.

– Disse pengene må ikke forsvinne i lomma på investorer. PLF truer med å stenge barnehager hvis de ikke får det som de vil. Dette er å skyve barna og foreldrene foran seg mens man løper storkapitalens ærend. En krone mer i utbytte er en korne mindre til barna, sier Stokkan-Grande.

I forrige uke bekjente han at Hanssen har vært hans politiske forbilde og at han nå «sørger i sitt politiske hjerte» over den tidligere partikollegaens opptreden.

– Da man kjempet for økonomisk likebehandling mellom private og offentlige barnehager, var argumentene at dette skulle komme barna til gode og at det skulle bidra til et lønnsløft for de ansatte. Særlig skulle de små barnehagene få bedre økonomi, sier Stokkan-Grande.

Han mener at når en stor kjede som Espira har økonomi til å leie inn konsulenthjelp, er det åpenbart penger i systemet som skulle ha vært brukt på barna.

Gi beskjed!

Forbrukerrådet vil ikke ta stilling til det politiske innholdet i striden rundt regjeringens forslag om finansieringssystem, men ber PBL så raskt som mulig bestemme seg for om barnehager skal stenges eller ikke.

– Vi ønsker størst mulig forutsigbarhet for foreldre med barn i de private barnehagene. Foresatte må enten ta seg fri eller skaffe alternative løsninger. Det lar seg ikke alltid få til på kort varsel, sier direktør Terje Kiil i forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet.

Han mener det så snart som mulig må bli klart når stengningen skjer, hvor lenge den skal vare, og hvordan betalingen skal reduseres under en eventuell lukket periode. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse