JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forklarer seg for Stortinget

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil forklare seg for Stortinget om hvorfor han avslo klagene på monstermastene i Hardanger.

Energiministeren vil gi Stortinget en redegjørelse om prosessen og bakgrunnen for den når politikerne samles igjen etter sommerferien. Opposisjonen har bedt om at det i så fall skjer før forslaget til statsbudsjett for neste år blir lagt fram 5. oktober.

Det er for tidlig å sette noe tidspunkt for redegjørelsen, men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil etterkomme opposisjonens forespørsel om en redegjørelse, bekrefter statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp).

– Statsråden er positiv til henvendelsen fra Stortinget. Han vil redegjøre blant annet for situasjonen rundt kraftforsyningssikkerheten i bergensområdet, som er bakgrunnen for vedtaket, sier Hjørnegård til NTB.

Øverste ansvarlige

Riis-Johansen er øverste ansvarlige for at klagene på konsesjonsvedtaket om å bygge luftspenn og kraftlinjer, og ikke sjøkabel, ble avvist. Til sammen ble 49 klager avvist av departementet. I tillegg har en rekke andre instanser ytret sin motstand før den endelige beslutning om avslag ble tatt.

Den 90 kilometer lange kraftlinjen mellom Sima og Samnanger kommer til å utgjøre ryggraden i den forsterkede kraftforsyningen til bergensområdet. Motstanderne frykter de såkalte monstermastene vil skjemme naturidyllen langs fjordene i Hardanger, spesielt i Granvin hvor et luftspenn etter planen skal krysse fjorden.

I et brev til departementet ber en samlet opposisjon om en detaljert forklaring om det faglige grunnlaget for vedtaket som er fattet og grunnen til at klagene ikke ble tatt til følge. Selv om opposisjonspartiene ikke har et samlet standpunkt i saken, mener de blant annet at det er grunn til å stille spørsmål ved om retningslinjene er gode nok.

Snur neppe

Selv om statsråden kommer til Stortinget til høsten, er det ingenting som tyder på at han vil se annerledes på saken da. I et svar på mediekritikken som har vært reist mot statsrådens klagebehandling, skriver Riis-Johansen i et innlegg på departementets nettsider at han «har foretatt en svært grundig og selvstendig gjennomgang av alternative traseer og sjøkabel, slik det 62-siders lange klagevedtaket viser. Reelle politisk vurderinger er gjort fra min side, nettopp fordi det har vært en så krevende sak.»

Det er svært uvanlig at slike forvaltningsbeslutninger blir omgjort, ifølge Hjørnegård.

– Dette er et gyldig vedtak. Det er fattet og det er endelig, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse