JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår valgsmell for Ap

Kraftlinjebygging i Hardanger og lokale helsekutt er to saker som kan gi Ap en kraftig smekk i lokalvalget neste år, tror valgforskere.

Ifølge en fersk måling utført av InFact for VG raser Arbeiderpartiets oppslutning på Vestlandet. I løpet av en tomånedersperiode har partiet tapt mer enn 10 prosentpoeng, og har stupt fra 26,8 til 16,2 prosents oppslutning.

Nå varsler flere valgforskere at dette bare kan være begynnelsen på nedturen for partiet. Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mener at de planlagte kraftlinjene blir ekstra negativt for Ap siden mange allerede er sinte på grunn av kutt i lokale helseforetak.

– Når disse to sakene faller sammen slik de gjør nå, skal vi ikke se bort fra at Ap får seg en smekk i kommunevalget neste år, sier han til NTB.

Opprør på Vestlandet

Også valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen varsler dårlige kår for Ap i tiden som kommer.

– Regjeringen har nå sagt nei til å heve ubåtvraket utenfor Fedje, og de har kuttet i lokalsykehus. Kraftlinjene kommer på toppen av dette, og folk på Vestlandet har gått fra å være irritert til forbanna. For mange fremstår Arbeiderpartiet og regjeringen rett og slett som Vestlands-fiendtlige, sier han til NTB.

Aarebrot ser ikke bort fra at det nå går mot et opprør på Vestlandet, med dannelse av partier med regional tilknytning, og Alta-lignende tilstander i Hardanger.

– Hvis regjeringen blir nødt til å bruke makt, og vi får se TV-bilder av politi som bærer bort bunadskledde demonstranter, vil dette brenne seg fast på netthinnen til hele folket og skade Arbeiderpartiet i årevis, tror han.

Høyre og Frp vinner

Så langt har de to regjeringspartiene Sp og SV sluppet unna velgernes vrede. På VGs måling faller de to partiene bare med henholdsvis 0,3 og 0,8 prosentpoeng på landsbasis. Anders Todal Jenssen forklarer dette med at Ap er regjeringens klart største parti.

– De som fremdeles henger med Sp og SV ser det nok slik at Arbeiderpartiet har overkjørt de to andre partiene i disse sakene, sier han.

SV og Venstre er de to partiene i Norge som tradisjonelt har markert seg som miljøpartier, men ifølge Todal Jenssen er det de to store partiene Høyre og Frp som vinner på at Ap gjør det dårlig.

– Det er egentlig litt ironisk, for de har akkurat de samme standpunktene som Ap i disse sakene, sier valgforskeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse