JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viker ikke i utbyttesaken

Det vil bli begrensninger i mulighetene til å ta ut utbytte fra privat barnehagedrift til tross for kritikken mot forslaget.

Det fastslår kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Det omstridte forslaget om å begrense mulighetene for å ta ut utbytte fra private barnehager er fortsatt ute på høring som en del av forslaget til ny forskrift for barnehagene. Men skulle det bli justert noe, vil det uansett ikke skje på en slik måte at det ikke ivaretar prinsippet om at offentlige barnehagemilliarder skal gå til drift av barnehager og ikke til utbytte til eierne.

Det fastslår SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen overfor NTB. Torsdag besøkte hun Lerdal barnehage i Prinsdal i Oslo for å se med egne øyne hvordan den kommunale barnehagen jobber i et svært mangekulturelt miljø i bydelen Søndre Nordstrand.

Halvorsen understreker at pengene fra det offentlige - som sammen med foreldrebetalingen står for så å si hele finansieringen av driften av private barnehager - skal komme barna til gode.

Penger til barna

– De som har investert i privat barnehage skal få ta ut en rimelig avkastning på det de har investert. Men vi må også sikre at alle de offentlige barnehagemilliardene går til å skape det beste tilbudet vi kan få, sier hun.

Ansvaret for overføring av støtte til private og offentlige barnehager skal overføres i sin helhet til kommunene. I samme prosess blir tilskuddet økt, slik at private barnehager får like mye som kommunale. Halvorsen mener reaksjonene mot forslaget er overdrevne, all den tid regjeringen vil «sikre gode rammevilkår for private barnehager og trappe opp støtten».

– De aller fleste driver stort sett nøkternt, men vi har noen enkelteksempler på barnehageeiere som tar ut store utbytter. De kan bidra til å undergrave den brede støtten barnehagepolitikken har i befolkningen, sier hun.

Støtte

I sitt høringssvar ytrer Utdanningsforbundet støtte til forslaget. Forbundet er «svært godt fornøyd» med at mulighetene for å ta ut utbytte fra private barnehager strammes kraftig inn.

– Det er bare rett og rimelig at ikke overskuddet skal gå i lomma på kommersielle private eiere når investeringene i hovedsak er finansiert av offentlige midler og foreldrebetaling, sier sentralstyremedlem Elin Bellika.

Det er også støtte å spore blant de private aktørene, ifølge Klassekampen. Stiftelsen Kanvas, en av Norges største private aktører, er uenig med styret i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), som truer med barnehagestengning i protest.

– Det er mange i den private barnehagesektoren som finner det helt naturlig med en begrensning i muligheten for å ta ut utbytte i en virksomhet som ikke egner seg for profitører, sier daglig leder Robert Ullman. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse