JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De har forsøkt å drukne oljen

SV-leder Kristin Halvorsen er skeptisk til påstanden om at tre fjerdedeler av oljesølet i Mexicogolfen er ryddet opp.

BP-katastrofen var ett av temaene under den politiske debatten på Naturvernforbundets miljøfestival i Kabelvåg lørdag ettermiddag. Amerikanske myndigheter hevdet denne uka at store deler av utslippet allerede er borte.

– Jeg stiller store spørsmålstegn ved det. De har sprøytet kjemikalier på oljen så den synker lengre ned. Oljen er ikke egentlig borte, det er et betydelig søl som ligger på bunnen som er vanskelig å få bort, sier Halvorsen til NTB.

Hun frykter oljen dermed kan gjøre stor skade på fiskebestanden og miljøet.

– Men vil ikke denne oljen spises av bakterier?

– Disse bakteriene har fått en overdose, sier Halvorsen.

Hun har på sitt besøk i Lofoten har vært på omvisning på oljevernbedriften NorLense, som har vært involvert i Mexicogolfen.

– De beskrev tydelig hvordan mye av utslippene ligger 1-1,5 meter under havoverflaten. Da får de ikke tak i det, sier Halvorsen.

Hun mener det tilsynelatende vellykkede opprydningsarbeidet etter oljeutslippet ikke endrer noe i debatten om olje i nord.

– BP er ikke noe cowboyselskap. Det er et stort, internasjonalt selskap som har hatt et godt renommé. Ulykken viser hvor sårbart det er. Det jeg tar med meg fra ulykken er hvordan næringsinteresser trues av oljevirksomheten, sier statsråden. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse