JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De bør lytte til folket

Venstre-leder Trine Skei Grande mener regjeringen må snu i kraftlinjespørsmålet.

En løsning med sjøkabel i Hardanger ble veiet og funnet for lett - det vil si for dyrt og for usikkert - av regjeringen og Statnett. Trine Skei Grande og Venstre etterlyser en tredjepart i vurderingen av hvor kraftlinjen skal gå.

– Alle vurderinger i saken har vært gjort av organer kontrollert av regjeringen. Desto mer vi jobber med denne saken, desto flere ubesvarte spørsmål finner vi. Her bør vi få inn et uavhengig fagmiljø som har kompetanse på feltet. Om man ikke finner dette i Norge, bør man sikte mot utlandet, sier Venstre-lederen til NTB.

Stort folkepress

Skei Grande forteller at Venstre opplever et rush fra folk som er frustrerte over regjeringens arbeid i kraftlinjesaken. Ifølge Statnetts anslag vil en sjøkabel koste rundt 4 milliarder kroner, mens de såkalte «monstermastene» vil koste rundt 900 millioner. Skei Grande hevder at regjeringen avviste sjøkabelen bare på grunn av lengde, en avgjørelse få har tillit til, mener hun.

– Spørsmålet om pris handler ikke bare om kroner og øre. I tillegg til sjøkabel har man flere alternative traseer hvor en kraftlinje kan gå i luftspenn. Den er ikke nødt til å gå over Hardangerfjorden, i et landskap som er unikt i verdenssammenheng, sier Skei Grande.

Partilederen er imidlertid optimistisk til at regjeringen skal snu i kraftlinjespørsmålet.

– Jeg tror rett og slett at presset fra folket blir for stort, sier hun.

Høyre-motstand

Heller ikke Høyre er overbevist om at regjeringen har valgt riktig da de vraket forslaget om sjøkabel i Hardanger. Stortingsrepresentant for Rogaland, og medlem i energi- og miljøkomiteen, Siri A. Meling, ønsker også å høre uavhengige eksperters synspunkter.

– Det kan godt hende at regjeringen har rett, men vi vil gjerne høre hva andre fagfolk har å si om saken, sier hun til Aftenposten.

Meling reagerer på at det nå er økonomi som kjøres fram som hovedårsak til det kontroversielle valget av master.

– Statnett skal selvfølgelig tenke på prisen, men de må skille mellom økonomi og sikkerhet, mener hun.

SV-opprør

I SV opplever man nå et internt opprør mot de planlagte kraftmastene, skriver Klassekampen. SV-ere i Hordaland melder seg ut av partiet, og tirsdag avholdes det krisemøte i Hordaland SV.

– Vi holder et strategimøte for å finne ut hvordan vi skal forholde oss, Vi er ikke enige med SV sentralt, og vi er imot kraftlinjer, sier leder Marianne Espeland i Granvin SV til Klassekampen.

Espeland er i harnisk over at SV vil pålegge sine motstandere å stemme imot Vestres forslag om å endre energiloven. Hun retter en kald skulder mot partileder Kristin Halvorsen.

– Jeg synes Kristin Halvorsen har gjort en forferdelig dårlig jobb. Det er pinlig å høre på henne, sier Espeland.

Kristin Halvorsen ønsket lørdag ikke å svare på NTBs henvendelser i forbindelse med kraftlinjesaken. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse