JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen snur etter massivt press

Regjeringen gjør helomvending og åpner for å utrede sjøkabel som alternativ til mastene i Hardanger.

Jens Stoltenberg (Ap) og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) møtte tirsdag fylkesordførere og ordførere fra flere kommuner i Hordaland.

Resultatet ble at regjeringen bøyer av for den massive kritikken som har fulgt i kjølvannet av vedtaket om å bygge mastene i Hardanger.

Samtidig som byggearbeidene nå går sin gang, vil regjeringen be et ekstern fagmiljø om å utrede sjøkabel som et alternativ til master. De vil også invitere ordførerne i de involverte fjordarmene om å være med på en prosess der en ser på muligheter til å forskjønne de planlagte mastene.

Nok strøm

– Vi skal sørge for at de får tilstrekkelig med strøm i Bergen, men samtidig skal vi sørge for at vedtaket har en forankring i befolkningen, sa Riis-Johansen på pressekonferansen som etterfulgte møtet med ordførerne.

Han kunne imidlertid ikke si noe om hva som skal til for at regjeringen faktisk velger å sjøkabler fremfor master. Det kunne heller ikke statsminister Jens Stoltenberg.

– Konsesjonen ligger fast og anleggsarbeidet starter, og så vil vi se på den nye vurderingen som kommer, sa Stoltenberg.

Fremdeles er planen å ha fullført hele prosjektet i 2012. Konsesjonen for bygging, som ble gitt 2. juli, blir ikke opphevet, noe som innebærer at anleggsarbeidet kan starte opp.

Frem til den nye sjøkabelutredningen foreligger vil man begynne å jobbe med de delene av prosjektet som er felles både for den allerede vedtatte linjen og en eventuell sjøkabel.

Ikke troverdig

Organisasjonen Bevar Hardanger mener tirsdagens nyhet om at regjeringen vil utrede sjøkabel igjen, ikke er troverdig, og har ikke planer om å avlyse den planlagte protestmarsjen lørdag.

– Dette er et vedtak som på ingen måte støtter kravet vi har satt fram, sier styreleder i Bevar Hardanger, Klaus Rasmussen, til NTB.

Han mener regjeringens plan, som innebærer å utrede sjøkabelalternativet samtidig med at byggingen av luftmastene blir påbegynt, ikke er troverdig.

– Det er det nærmeste vi kommer full rulle for luftalternativet, sier han.

Han kaller tirsdagens beslutning fra regjeringen et skinnvedtak som er gjort for å få ro.

– Når regjeringen ikke kommer til et mer nyansert resultat etter møtet, er sivil ulydighet det eneste som stopper dette, sier han.

Organisasjonen skal nå se nærmere på detaljene i det nye vedtaket, men Rasmussen sier det blir protestmarsj førstkommende lørdag. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse