JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Miljøpapir solgte ikke

Returpapirfabrikken Hurum Paper Mill på Tofte kjempet en tøff kamp for å overleve. Men det er sannelig en kamp for å avvikle også, sier personalsjef Pia Nordhagen.

I 2007 feiret Hurum Paper Mill hundreårsbursdagen. 19. desember 2008 skytes siste papirrull ut. På bildet i Drammens Tidende har direktør Ivar Thun skrevet «Siste Tambour» på rullen. Og dermed var mer enn ett hundre års industrihistorie over på Hurum.

Å gjenvinne papir fra melkekartonger viste seg å by på større problemer enn ventet i Norge. For selv om «alle» syns det var en god idé og et godt miljøtiltak, solgte ikke returpapiret. Motbakkene ble mange og bratte. Returpapirfabrikken fikk frisk kapital fra Atle Brynestad og prøvde på nytt. Men det gikk likevel ikke.

Avviklingsgruppe

En uke ut i det nye året er det 18 ansatte igjen av de 67 som var ansatt da produksjonen av gjenvinningspapir stoppet for godt. De som har lengst ansiennitet og slutter etter ordinær oppsigelsestid, arbeider ut mars. Men om lag 10 ansatte er spurt om å fortsette i en avviklingsgruppe.

– Hundre års industriproduksjon kan ikke slettes med et pennestrøk. Det er mye å ta tak i, sier Nordhagen. Ferdigvarer skal selges, maskiner og råvarelager skal selges hvis mulig. Hurum Paper Mill sitter igjen med 700-1000 tonn returkartong som den ikke har fått brukt opp. Bedriften arbeider med ulike løsninger for å få avsetning på kartonglageret.

Salg til svenskene?

Å selge det til Sverige kan være ett alternativ. Problemet er at noen kommuner har innsamlingsrutiner der melkekartongene legges i plastposer øverst i returpapirsekken. Denne plasten vil ikke svenskene ha.

– Svenske papirfabrikker vil bruke returkartongene til «ny» emballasje, pizzaesker og annet som forbrukerne ikke nødvendigvis forbinder med returpapir. Hurum Papir Mill derimot har produsert gjenvinningspapir og markedsført seg nettopp som en fabrikk som lager «miljøpapir», forklarer personalsjefen.

Fortsett å brette

Grønt punkt, som koordinerer næringslivets ordninger for innsamling og behandling av emballasjeavfall, anbefaler at folk skal fortsette å skylle, brette og stappe – selv om det nå ikke fins noen mottaker for melkekartongene her i landet. I så fall må det organiseres innsamling som går til svensk papirindustri. Å brenne returkartongene, er det verste alternativet.

Stort utbud av maskiner

Maskinparken på Tofte skal også legges ut for salg. Men her er det allerede mye tilsvarende maskineri til salgs, fordi mange papirfabrikker i Europa har stengt. Så da er spørsmålet om det utstyret vi har å selge er bedre eller nyere enn konkurrentenes maskiner, sier Pia Nordhagen. Går det ikke å bli kvitt det, må det til slutt skrapes.

Denne avviklingsprosessen vil ta sin tid, og slik sett gi arbeid til folkene i avviklingagruppa i en god stund framover, antar hun.

Annonse

Flere saker

Annonse