JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever Riis-Johansens avgang

Siv Jensen mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) må gå av på grunn av sin håndtering av kraftlinjesaken i Hardanger.

– Han bør gå av. Han har ikke tillit lenger, sier Fremskrittspartiets leder Siv Jensen til NRK.

Hun mener Riis-Johansen burde gått av allerede etter Mongstad-saken, men at han da ble reddet av statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Statsministeren har kjørt fullstendig over ham med dampveivals og det sitter da igjen en statsråd som ikke har tillit. Han har et felt som er så viktig for Norge at vi bør ha en statsråd som er noe mer handlekraftig og kontant, sier Jensen.

Riis-Johansen avviser all kritikk og mener at hardangerløsningen bare er blitt bedre.

Tirsdag bøyde regjeringen av i den betente saken om høyspentmaster i Hardanger, og vil nå at sjøkabel som alternativ til mastene skal utredes på nytt.

Gjenopptar vervene

Etter at regjeringen tirsdag besluttet å utrede sjøkabelalternativet til kraftlinjene i Hardanger, har Ap-lagene i Ulvik og Hardanger bestemt seg for å gjenoppta arbeidet.

Arbeiderpartilagene la ned sine verv i protest etter at regjeringen offentliggjorde sin beslutning om å bygge kraftlinjene, men nå gjenopptar lokalpolitikerne arbeidet, melder NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg sier at han håper å vinne tilbake velgere på Vestlandet. Meningsmålinger ga kraftig tilbakegang for partiet etter at motstanden mot kraftutbyggingen ble større og større.

Kan føre til flere vernekrav

Regjeringens snuoperasjon i Hardanger kan åpne for at flere kommuner vil kreve vurdering av sjøkabler i kommende kraftprosjekter.

En rekke nye kraftledninger er planlagt bygget av Statnett, de fleste i form av høyspentmaster. Nå kan flere kommuner komme til å kreve utredning av sjøkabel-alternativet.

– Hvis det går an å vurdere sjøkabel i Hardanger, må det gå an også her, sier ordfører John Karlsen (Frp) i Nordreisa i Troms til Aftenposten. Der har Statnett planer om å bygge store høyspentmaster.

Statnett har en rekke planer om nye kraftledninger flere steder i landet. Men som i Hardanger ønsker lokalmiljøene at kraften i stedet skal ledes gjennom sjøkabel.

Hittil har Statnett avvist kravene med henvisning til økte kostnader. Men etter regjeringens ja til nærmere utredning av sjøkabler, kan kravene komme til å øke i styrke.

– Det som skjer i Hardanger, kan fort få presedens, sier ordfører Jan Kåre Aurdal i Sykkylven.

Han ser det som aktuelt å lage et felles opplegg for alle kommunene på Sunnmøre der det er planlagt kraftlinjeutbygging. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse