JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Overdrivelser i Hardanger

Stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) frykter at en sjøkabel i Hardanger vil forlenge strømkrisen i Midt-Norge.

Sp-politikeren mener motstanden mot den planlagte høyspentlinjen i Hardanger er preget av ville overdrivelser og at motforestillingene mot sjøkabel ikke er kommet godt nok fram.

– Vi som bor i Midt-Norge er selvsagt bekymret for at Hardangersaken skal få konsekvenser for vår forsyningssikkerhet. I vinter betalte vi 14 kroner for en kilowattime mens man betalte 1 krone på Østlandet, sier Sp-politikeren.

Dyrere og dyrere

Borten sier regjeringens plan for å sikre strøm til Midt-Norge er en ny linje fra Sogn og Fjordane til Møre og Romsdal. Han er nå bekymret for at den blir utsatt.

Borten Moe mener det ikke kommer godt nok fram i debatten at sjøkabel vil gi kraftig økning i nettleia som strømkundene må betale.

– I Hardanger er det snakk om 3 milliarder, sier Statnett. Det er 1,7 millioner husstander i Norge og da er det bare å dele for å finne ut at prisen per husstand blir mange tusen kroner. Ørskog-Fardal vil koste enda mye mer, så det er snakk om store, store beløp, sier Borten Moe.

Og Borten er ikke alene i Senterpartiet om å være kritisk til sjøkabler.

Foretrekker luftstrekk

Geir Pollestad er stortingsrepresentant for Senterpartiet, og mener saken har fått altfor stor oppmerksomhet. Saken har blitt betydelig større enn hva den fortjener. Egentlig er luftstrekk og kraftmaster er å foretrekke, og bare i helt spesielle tilfeller må vi legge sjøkabel, sier Pollestad.

Det er miljøvernministeren uenig i.

– Jeg håper og tror at vi kan få til sjøkabler på mange andre strekninger også, sier Erik Solheim (SV) til TV 2. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse