JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha alternativ til EØS

EU-motstandere starter et eget prosjekt for å utrede alternativer til dagens EØS-avtale.

– Vi skal skygge utvalget som regjeringen har satt ned for å evaluere EØS-avtalen, sier Sigbjørn Gjelsvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er ansatt som prosjektleder for den alternative utredningen og har fått kontorplass hos Norges Bondelag. Det er Bondelaget, Fagforbundet, El og IT-forbundet pluss Nei til EU som står bak prosjektet. Fagforbundets Jan Tore Strandås leder styringsgruppa for prosjektet.

Frihandel

– Vi er spesielt opptatt av to momenter. Det ene er å skissere hva Norge kan oppnå gjennom en frihandelsavtale med EU. Det andre er å se på om EØS-avtalen er for omfattende, sier Gjelsvik, som i flere år har vært leder for Senterpartiets sekretariat på Stortinget.

Gjelsvik er også opptatt av at de vilkårene som LO stilte til EØS-avtalen ikke er oppfylt når det gjelder faglige rettigheter.

– Vi er ikke innstilt på å arbeide fram ett alternativ til EØS-avtalen, men vi skal skissere alternativer veier som bør være mulig å gå, sier Gjelsvik.

Han viser til at Sveits har en frihandelsavtale med EU og at det er krefter på Island som jobber med en tilsvarende tanke.

Gjøre jobben

Regjeringen har satt ned et bredt, forskningsbasert utvalg som skal foreta en gjennomgang av EØS-avtalen. Utvalget skal legge fram sin rapport innen utgangen av 2011, men det er ikke en del av mandatet å utrede alternativer til EØS.

– Derfor mener vi det er viktig å jobbe fram alternativer fra vår side. Hvis ikke vi tar på oss den jobben, så vil ingen gjøre det, sier Gjelsvik. Han frykter at mange bare vil se EU-medlemskap som eneste alternativ dersom det ikke legges noe på bordet fra EU-motstandernes side.

– Vårt prosjekt vil kanskje måtte pågå et stykke ut i 2012, sier Gjelsvik og poengterer at det sikkert blir en viss debatt når rapporten fra det regjeringsoppnevnte utvalget er klar. Han forteller at det skal arrangeres konferanser med internasjonale innledere. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse