JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil drøfte rotasjonene

– Etter tapet i Arbeidsretten vil vi ta oss tid til å snakke med alle berørte parter om hvordan vi skal få arbeidsrotasjoner som fungerer på anleggene, sier 1. nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær.

Det har oppstått uro blant reisefolket i Fellesforbundet etter tapet i Arbeidsretten fredag. NHO gikk til sak mot LO, og retten fastslo at LO og Fellesforbundet opptrer tariffstridig når de bare godtar rotasjonen 14-21 når den gir 33,6 timers uke i gjennomsnitt. Forbundet har altså ikke godtatt at feriedager skal brukes for å få rotasjonen til å gå opp.

Frykter 12-9

Den største bekymringen er at hele 14-21-rotasjonen vil falle etter dommen, og at folk vil bli nødt til å gå 12-9, den arbeidsrotasjonen som er nevnt i tariffavtalene.

– 12-9 er en gammel ordning. Det har vært en klar utvikling de siste årene at ansatte og bedrifter i fellesskap har blitt enige om å søke arbeidsrotasjoner som er bedre både for ansatte, når det gjelder hvile og fritid, og for produksjonen, sier Anders Skattkjær.

– Dette tror vi fortsatt vil være et ønske. Men vi må gi oss tid til å drøfte situasjonen som er oppstått etter dommen. Vi vil snakke med alle berørte parter, også de andre forbundene.

For steile?

Enkelte kritikere mener Fellesforbundet har vært for steile når de ikke har godtatt at feriedagene blir brukt i 14-21-rotasjonen. Da ville gjennomsnittsuka blitt 35,5 timer og NHO ville ikke gått til sak, mener de.

Skattkjær sier at det var reisemiljøet selv som brakte saken opp for Fellesforbundets siste landsmøte. Der ble det vedtatt å ikke godta at lovfesta feriedager skulle brukes for å få 14-21-rotasjonen til å gå opp. Det har forbundet forholdt seg til.

– Men etter dommen vil vi selvfølgelig også gå gjennom vår egen praksis og hvordan den skal være framover, sier han.

– Vi mener det er viktig å bruke nødvendig tid på alle disse samtalene. Men vi legger til grunn at partene både sentralt og lokalt vil se seg tjent med løsninger som fungerer for alle parter.

Se debatten på Arbeidersamfunnet

Annonse
Annonse