JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik skal Jens vinne valget

LO- og Ap-toppene gir Jens Stoltenberg oppskriften på hvordan kommunevalget skal vinnes neste høst.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Flere topper i Arbeiderpartiet og LO har klare meninger om hvordan partileder og statsminister Jens Stoltenberg skal snu elendige meningsmålinger til valgseier neste høst.

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) traff samtlige på den fagligpolitiske samlingen i Sørmarka mandag, der det meste sentrerte seg rundt hvordan vinden i fra høyre snart skal snus.

Alt står der

– Regjeringen må levere nye tiltak innenfor de politiske områdene som den har lovt å vektlegge. Alt står i Soria Moria, sier Fellesforbundets leder, Arve Bakke.

– Regjeringen må med disse tiltakene bidra til å oppfylle de politiske målene for velferden. I forbindelse med kommune- og fylkestingsvalgene handler det om tiltak der kommunesektoren er utøvende, som omsorg, helse og utdanning, mener Bakke.

Han mener det ikke nytter med målsettinger om verdig alderdom for alle, hvis man ikke samtidig får flere hender inn i eldreomsorgen og griper fatt i det som er uverdig.

Aksen må fram

En annen mektig LO-topp, Fagforbundets Jan Davidsen, vil også ha tydeliggjort den siste Soria Moria-erklæringen mer.

– Det politiske presset må dessuten økes, slik at vi også får de andre partiene på banen med sine løsninger. Høyre-venstreaksen i norsk politikk må fram. At vi har lav rente og lav ledighet er ingen selvfølge, sier Davidsen.

Han tror det er svært viktig å sørge for en akseptabel kommuneøkonomi før lokalvalget.

– For Fagforbundet er det også spesielt viktig å intensivere kampen mot sosial dumping, som også i større grad finner sted innenfor de folkevalgtes ansvarsområder i kommunene, ifølge Davidsen.

Fanen høyt

Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen, vil ha en balanse i framstillingen av alt regjeringen sier den har gjort, og det den skal gjøre mer av.

– Vi må vise til resultatene for å få fram den politiske forskjellen på oss og høyresiden. Men vi må også få fram hva vi skal gjøre framover, sier Pedersen.

Hennes partikollega Martin Kolberg sier det som vanlig med tre ord; Hold fanen høyt!

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat registrerer at Jens Stoltenberg nå viser initiativ til å komme på offensiven igjen.

– Det skaper engasjement og vitner om at trua kommer tilbake. For oss i LO Stat er det viktig at regjeringen trapper opp kampen mot sosial dumping, som også forekommer i det offentlige. Dessuten holder det ikke å si at vi skal bygge eldreomsorgen. Vi må også komme opp med arbeidskraften og midlene som kreves, utfordrer Rønoldtangen.

Prioriteringer

AUF-leder Martin Henriksen mener det er bra at Stoltenberg løfter fram enkeltsakene som skal prioriteres.

– Det fokuseres på arbeid, velferd og skole, og her har vi nøkkelen til økt oppslutning. Noe nytt partiprogram venter jeg ikke, for vinnersakene ligger allerede i Soria Moria og partiprogrammet. Offensiven på skole lanserte Jens sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) tidligere på mandagen, noe som vi gleder oss over, sier Henriksen.

Han maner også til orden i rekkene i regjeringen.

– For å sitere Jan P. Syse; enten henger vi sammen, eller så blir vi hengt. (ANB)

Annonse
Annonse