JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik skal Høyre vinne valget

Her er Høyre-leder Erna Solbergs strategi fram mot neste års kommunevalg.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vinneroppskriften vår er først og fremst at dette er et kommunevalg. Vi har de siste 20 årene gjort det bedre ved lokalvalg enn riksvalg, og våre sterke lokalpolitikere gir oss et godt grunnlag. Husk at 42 prosent av landets befolkning bor i en kommune der Høyre har ordføreren eller byrådslederen, sier Høyre-leder Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men selv om hun vil la lokalpolitikerne styre valgkampen mest mulig selv, erkjenner hun at nasjonale trender også virker inn på valgresultatet. Og hvordan skal Høyre klare å holde på den store oppslutningen partiet har for tiden?

Skole

– Den viktigste riksstrategien er å samle lokalpolitikernes politikk på kvalitet i skolen, og ha en ambisiøs skolepolitikk. Vi skal prioritere etter- og videreutdanning av lærerne mer systematisk og bedre enn regjeringen har gjort. Etter at regjeringen la om dette systemet, ble det mer toppstyrt og detaljstyrt, sier Solberg, som spår at flere lærere vil benytte seg av Høyres modell.

Lokal råderett blir et annet viktig innslag i Høyres valgkamp.

– Vi har et eget utvalg i stortingsgruppen som ser på eiendomsrett og lokal råderett, noe som går rett inn i problematikken med statlig overprøving og byråkrati. Vi skal ha mer ja og mindre nei, konstaterer Solberg.

Som eksempler på hva hun vil ha mindre av, nevner hun overprøving av kommunenes arealplanlegging fra Fylkesmannens miljøvernavdeling, og enkeltpersoner som ikke får bygge ut «fordi det ble sett en hubro i området for 15 år siden».

Folkelig opprør

– Der det skal vernes, vil vi ha mer lokal styring av det, sier hun.

Erna Solberg mener å se konturene av et folkelig opprør mot statlig sentralmakt og detaljstyring.

– Denne regjeringen har flyttet mer makt oppover i byråkrati og embetsverk. Regjeringen har ikke skjønt at folk nå føler både avstand og avmakt, mener hun.

– Men hva med privatisering, konkurranseutsetting og bestemor på anbud, som dere jo vil få som motargumenter i valgkampen?

– Valgfrihet i eldreomsorgen er viktig. Det er fordi Ap skaper fordommer mot valgfrihet at vi har høyredamer på 70 år som driver valgkamp med t-skjorter som sier «Gammel nok til å bestemme selv».

Stille i båten

– Vi ser mer av sosial dumping i offentlig sektor også. Blir det viktig å bekjempe for Høyre?

– Det skal satses på kvalitet hos de som tilbyr tjenester, og det må være kvalitetsnormer. Man kan ikke bryte norsk lov og være akseptert som leverandør til det offentlige, sier Solberg.

– Hva med dem som sier at Erna Solberg nå kan sitte stille i båten og flyte på meningsmålingene?

– Det er ikke vår strategi. Vi snakker politikk hele tiden, og gjør det ofte ute blant folk. Sakene de er opptatt av, er ofte ikke kontroversielle eller konfliktfylte. Jeg er rett og slett litt lei av det politiske konfliktspillet. Vi jobber med viktige saker som kreftplan og yrkesfag også. Folk vil ha løsninger, og interesserer seg ikke stort for uenigheter, mener høyrelederen. (ANB)

Annonse
Annonse