JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slottstaket tettes

Arbeidet med å etterisolere og rehabilitere taket på slottet starter første halvår 2011.

Når arbeidet er ferdig, kommer kongefamilien til å spare like mye energi som ti eneboliger bruker i løpet av ett år.

Skadene ble kjent tidligere i år.

– Prosjekteringen har tatt tid, men vi har nå oversikt over hva som må utbedres, og hva dette vil koste, sier slottsforvalter Ragnar Osnes ved Det kongelige slott.

– Når taket er rehabilitert, vil varmetapet gjennom takkonstruksjonene bli betydelig mindre, og vi venter at energiforbruket reduseres med 200.000 KWh pr. år.

Drypper

Enkelte steder på slottet er takkonstruksjonen i så dårlig forfatning at det drypper vann inn i kontormiljøene.

Det er ventet at det blir bevilget 112 millioner kroner over neste års statsbudsjett, og at rehabiliteringen vil starte i løpet av første halvår 2011. Den vil trolig pågå i drøyt ett år.

Fukt og råte

Taket på Slottet har betydelige fukt- og råteskader. Årsaken er blant annet plassmangel på slottet, noe som har ført til at loftsetasjen har blitt benyttet til kontor og lagerrom.

Oppvarmingen av loftsetasjen har medvirket til skadene i taket, men har også så store utvendige skader at det er nødvendig med utbedringer av den grunn.

Energieffektivisering

De siste årene har slottet samarbeidet med Statsbygg om en rekke tiltak for å redusere energiforbruket ved slottet.

Generelt har slottet nattsenking med tre grader fra klokken 17-05. Gjesterom har konstant temperatur på 12 grader når de ikke er i bruk, og i de store salene settes temperaturen til 17 grader.

Slottet er også utstyrt slik at temperaturen senkes automatisk over store deler av bygningen høst, vinter og vår.

Lyssensorer

Det er videre installert sensorer for lys slik at lyset tennes og slukkes automatisk i korridorer.

– Vi har oppfordret alle våre ansatte på slottet om å begrense utlufting slik at vi ikke slipper ut for mye varme i den kalde årstiden, forteller slottsforvalter Ragnar Osnes.

– Ansatte blir også oppfordret til å slå av lyset når de forlater kontorene. Nå er vi i gang med å skifte ut et stort antall lyspærer som også skal redusere energibruken. Det er en utfordring at alle lysene avgir for mye varme, noe som igjen medfører behov for kjøling, spesielt om sommeren, sier

Kjøleanlegg

I løpet av 2011 skal det også installeres nytt kjøleanlegg på Slottet. Overskuddsvarmen skal benyttes til forvarming av varmtvann.

– Slottet er et signalbygg og det er viktig at dette bygget driftes på en mest mulig energieffektiv måte. At hoffet og Statsbygg iverksetter så mange energiriktige tiltak er glimrende, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Annonse
Annonse