JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lusekampen er ikke vunnet

Lusetallene er nå like høye som på samme tid i fjor.

Både fiskeriministeren og Mattilsynet oppfordrer laksenæringen til intensiv og koordinert innsats mot lakselus.

– Det er ingen grunn til å si at vi har vunnet kampen mot lusa. Dette vil være et vedvarende arbeid. Vi lyktes i vår med å redusere lusenivået til det tidspunktet smolten gikk ut i havet. Nå må den vedvarende kampen mot lakselusa fortsette. Vi må over på et annet spor enn medikamentbruket vi har sett, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til NTB.

Resistens

Både hun og Mattilsynet sier seg bekymret for de tiltakende resistensproblemene der parasitten som utgjør en trussel mot villaksen i stadig større grad er motstandsdyktig mot de to mest brukte lusemidlene.

Fredag presenterte Mattilsynet nye luseanslag fra den koordinerte luseovervåkingen som skjer i samarbeid med Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Fiskeri- og kystdepartementet.

Nedgang ifølge oppdretterne

Bransjeorganisasjonen for oppdretterne FHL (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening) slo onsdag fast at det store flertallet av oppdrettsanleggene langs kysten hadde mindre luseforekomster i mai, juni og juli i år enn i de samme månedene i fjor.

Statusmeldingen fra Mattilsynet nyanserer dette bildet. De ser en økning i oppdrettsanleggene fra juni til utgangen av juli, og forventer en økning mot høsten.

Tilsynsdirektør Christina Landsverk i Mattilsynet mener likevel at vi i år er litt bedre rustet enn foran den eksplosive veksten man så i fjor høst. Oppmerksomheten er større i laksenæringen. I år er det også strengere krav til hvilke nivåer man aksepterer i oppdrettsanleggene.

Koordinerte tiltak

Mattilsynet har også innført soneforskrift for Sunnhordland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden, soneforskrift for trøndelagsfylkene er ute på høring, og det forberedes nye tiltak i Ryfylke og Nordland.

– Dette er tiltak som vil virke på lengre sikt, men soneforskriften betyr at samordningen av tiltak blir mye bedre enn den var i fjor i alle fall for Hardangerområdet, sier Landsverk til NTB.

Hun oppsummerer at våravlusningen lyktes å få ned lusetallene i oppdrettsanleggene, og at Havforskningsinstituttet målte reduserte lusetall også på villaksen i mai.

– Men etter våravlusningen har det vært gunstige temperaturer for lusa. Derfor er det behov for behandling og tiltak utover høsten. Det kritiske punktet er resistensproblematikken. Det gjør kampen mot lusa vanskeligere. Næringa går tilbake til eldre og mer arbeidskrevende metoder, og framover er det ingen som er nær med å komme opp med nye og revolusjonerende løsninger, sier Landsverk.

Løftebrudd

Verdens Villmarksfond (WWF) mener de nye lusetallene viser at oppdrettsnæringa ikke har situasjonen under kontroll. WWF mener det bare er en naturlig konklusjon å trekke.

– Oppdrettsnæringen og fiskeriforvaltningen har lovet å få lusesituasjonen i norsk oppdrettsnæring. under kontroll. WWF-Norge mener at vi nå ser direkte løftebrudd fra de ansvarlige. Vi forventer at fiskeriministeren avblåser hele veksten for 2010 og årene fremover til en har kontroll., sier generalsekretær Rasmus Hansson og viser til at verdien av lakseeksporten var 13,9 milliarder kroner i første halvår i år. Det er en økning på 31 prosent. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse