JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny toppkamp i Oslo Ap

Det er slett ikke sikkert at Rune Gerhardsen vil få en ny sjanse til å vinne Oslo for Arbeiderpartiet.

Kampen om listetoppen foran lokalvalget til neste år er hard.

Innen 3. september skal de lokale partilagene i Oslo Ap ha spilt inn sine forslag til nominasjonskomiteen. Og mange er ikke fremmed for enda en gang å satse på Rune G. i slaget om hovedstaden, denne gang som ordførerkandidat.

Gerhardsen har lansert seg selv som kandidat til ordførerjobben, og viser til at Ap ikke har hatt en mannlig kandidat på nesten 30 år. Får han drømmen oppfylt, må byrådslederkandidaten være kvinne. Men skulle byrådslederkandidaten nominasjonsmøtet samler seg om bli en mann, for eksempel venstresidens kandidat Trond Jensrud, kan ikke Gerhardsen bli ordfører.

– I motsetning til Høyre og Fremskrittspartiet er Arbeiderpartiet nødt til å ha en kvinne og en mann på de to første plassene. Reaksjonene vil bli veldig sterke innad i partiet om begge kandidatene til toppvervene er menn, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til NTB.

Samarbeid med SV

Bystyrerepresentanten Jensrud er den eneste mannlige Ap-kandidaten til byrådsledervervet som har vært trukket fram i pressen de siste ukene. Tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn seiler opp som den største favoritten, men hun har ennå ikke sagt om hun er villig til å stille eller ikke.

Mot Rieber-Mohns forventede kandidatur stiller AUFs kandidat Tone Tellevik Dahl, bystyrerepresentant Rina Mariann Hansen og Katinka Greve Leiner, bydelspolitiker, Ferd-direktør og kjent fra TV-programmet Skaperen.

Strategisk valgsamarbeid mellom SV og Ap er en mulighet som diskuteres blant opposisjonspartiene i Oslo. I en slik situasjon kan byrådslederkandidaten komme fra ett parti og ordføreren fra ett annet. En av Aps mange kvinner som kan bli ordfører er Nina Bachke, som jo var partiets kandidat sist.

– I ethvert parti er det rivninger mellom ulike fraksjoner under nominasjonene fordi det dreier seg om hvem som skal ha og forvalte makten i partiet. Det er nå tiden er inne for å lansere kandidater, og enhver fløy vil da naturlig nok jobbe hardt for å få inn sine navn øverst på lista, sier Narud.

– Splittet som Jugoslavia

Arbeiderpartiets største fylkeslag er blitt beskrevet som en slagmark der representanter for ulike fløyer til stadighet går i strupen på hverandre.

– Oslo Ap ser hele tida ut som et LO da striden om Gerd-Liv Valla raste som verst. Det er splittet som det gamle Jugoslavia, skrev Dagbladets Stein Aabø i en kommentar forleden.

Partisekretær Rune Tokle som også sitter i nominasjonskomiteen, har et helt annet bilde av Oslo Ap.

– De ideologiske forskjellene er små. Vi er alle sosialdemokrater i Oslo Ap, og de færreste definerer seg selv som tilhørende en bestemt fløy, sier han til NTB. Tokle avviser at det foregår en kamp mellom representanter for venstre- og høyresiden.

– Det handler mer om at folk vanker i ulike miljøer og kjenner ulike mennesker som de mener egner seg for toppvervene, sier han.

Hagen og Stang

Oslo Ap har ennå ikke satt noen dato for nominasjonsmøtet, men på borgerlig side virker Høyres toppkandidater allerede å være klare. Sittende byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang har varslet at de tar gjenvalg, og mye skal til for at partiet ikke gir dem ny tillit.

I Fremskrittspartiet er bildet mer åpent, men de fleste venter at ordførerkandidaten vil hete Carl I. Hagen. Blant de heteste kandidatene til byrådsledervervet er Sylvi Listhaug, Frps profilerte helse- og eldrebyråd.

Nominasjonsmøtet i Oslo Frp finner sted i februar. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse