JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fnyser av «gubbevelde»

LO-toppene står steilt mot hverandre om påstått gubbevelde i LO.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Begrepet gubbevelde er en del av sfæren med hersketeknikk. Det er et utdøende stempel som dør ut med den aldersgruppen som uttrykker begrepet, altså de over 60, sier leder Arve Bakke i Fellesforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Uttalelsen er et indirekte spark til den avtroppende lederen i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Turid Lilleheie, som torsdag gikk kraftig ut mot det hun mener er industriguttas gubbevelde i LO.

Industriens organ

– Vi snakker om den hovedsammenslutningen som har flest langtidsutdannede av alle. Men dette kommuniseres på ingen måte ut. LO profilerer seg som industriarbeiderens organ, men vi snakker om et gubbevelde som ikke har tatt inn over seg at medlemsmassen er i endring, sier Lilleheie.

– Ingen har gjort mer for likelønn enn vi i Fellesforbundet. Jeg har så god samvittighet at jeg gjerne tar imot en bukett blomster. Vi var tidlig ute med paragrafer i overenskomstene som omhandlet likestillingsarbeidet i det enkelte bedrift, kontrer Arve Bakke.

Fellesforbundets modell for likelønn ble da også bærende gjennom store deler av årets lønnsoppgjør.

Ikke på barrikadene

– NTL vokser til tross for LO, ifølge Lilleheie, som leder LOs største forbund i staten. 60 prosent av hennes medlemmer er kvinner. Hun mener at LO over tid ikke akkurat har stått på barrikadene for denne gruppen, både når det gjelder lønnsutvikling, likelønn og pensjon.

– LO er en organisasjon med ulike forbund bestående av både langtidsutdannede og ufaglærte. Det er en grunn til at alle 20 forbundene er med i LO. Hvis ikke LO hadde jobbet for alle, hadde de ikke vært med, mener Arve Bakke.

– Har andre forbund utenfor LO med høyt utdannede medlemmer, som Unio, fått mer til, spør jeg. Og svaret er nei, fastholder Fellesforbundets Arve Bakke. (ANB)

Annonse
Annonse