JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opprørt over Lysbakken

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram kritiserer måten barneminister Audun Lysbakken teller ansatte i barnevernet på.

kjell.werner@anb.no

– Jeg er opprørt over det som skjer. Det er symbolpreget og slett ikke til barnas beste, sier Bjørn Arild Gram (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er ordfører i Steinkjer og fylkesleder i Nord-Trøndelag Senterparti.

– Det er urimelig at barneministeren bare teller de ansatte i barnevernet som er det jeg vil karakterisere som brannslukkere, sier den profilerte Sp-politikeren i Nord-Trøndelag som også har vært statssekretær i Finansdepartementet.

Nye stillinger

Bakgrunnen for kritikken er at regjeringen har «lagt til rette for» at det i år skulle bli 400 nye stillinger i det kommunale barnevernet. Men halvveis i året er det bare 173 av disse stillingene som er i boks.

– Vi må sikre at vi får de nødvendige stillingene på plass, sa Lysbakken (SV) for et par uker siden. Sentrale politikere i Ap og SV har tatt til orde for å presse kommunene gjennom øremerkede bevilgninger.

Men nå tar Bjørn Arild Gram til motmæle mot sin egen rødgrønne regjering.

– Det er fullstendig meningsløst å telle slik Lysbakken gjør. Steinkjer har doblet barnevernsbudsjettet fra 17 til 33 millioner og trodde vi skulle få anerkjennelse for dette. Men så får vi i stedet offentlig refs fra fylkesmannens folk siden vi ikke oppretter «de rette» stillingene, sier Gram.

Urettferdig

– Refsen føles urettferdig når vi har brukt hele det økonomiske handlingsrommet for flere år framover, sier Gram.

Steinkjer-ordføreren innrømmer at også hans kommune har barnevernstilfeller hvor fristene blir overskredet.

– Derfor har kommunestyret tatt ansvar. Vi har opprettet to nye stillinger, men ikke til brannslukking. Vi har heller valgt forebyggende barnevernsarbeid overfor hjem, skoler og barnehager. På den måten kan barnevernet komme inn i bildet på et tidlig tidspunkt. På den måten kan vi unngå at en del barn må tas fra foreldrene. Vår tankegang har altså vært å komme på offensiven, sier Gram.

Fint på papiret

– Regjeringen har i stedet valgt en skivebordsteori hvor det er om å gjøre å ta seg fint ut på statistikken, sier Sp-toppen med klar adrsse til sine egne.

– Hvordan ser du på kravet om øremerking?

– Det viser bare hvor håpløst dette er. Her må det tas noen grunnleggende grep i barnevernet.

– Føler du at du har flere ordførere i ryggen for din kritikk?

– Ja absolutt. Det er mange av oss som til og med aksepterer øremerking, hvis det skjer på rette måten. Men den totale underkjennelsen av vår barnevernsinnsats er ikke til å leve med, sier Gram.

Får ikke hjelp

Statssekretær Henriette Westrin (SV) avviser kritikken.

– Det er dokumentert atantall stillinger i barnevernet ikke har økt, selv ommengden avhenvendelser til barnevernet har blitt større. Dette har ført til at flere kommuner ikke greier åbehandle saker innen fristen.Konsekvensen er atutsatte barnikke får den hjelpen de trenger innen denfristen de har lovfestetrett på.Derfor mener vi at det er viktig at det kommer flere stillinger i barnevernet, sier statssekretæren i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. (ANB)

Annonse
Annonse