JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Må bli lettere å allmenngjøre

Kravet til dokumentasjon må reduseres vesentlig for å få til allmenngjøring av tariffavtaler, mener Fellesforbundet. Det bør holde at en av partene i arbeidslivet kan sannsynliggjøre at det pågår sosial dumping, eller at det er sannsynlig at dumping kan oppstå.

– Departementet foreslår en forenkling av dokumentasjonskravet når det gjelder retten til å fremme begjæring om allmenngjøring, men legger samtidig økt ansvar på Tariffnemnda for å framskaffe dokumentasjon. Vi ser ikke at dette representerer noen forenkling av allmenngjøringsordningen, sier 1. nestleder Anders Skattkjær.

For omfattende

Forbundet påpeker i sin høringsuttalelse til effektiviseringen av allmenngjøringsordningen at det i dag stilles for omfattende krav til dokumentasjon av sosial dumping for å få til en allmenngjøring av tariffavtaler som kan beskyte særlig utenlandske arbeidere.

– Dokumentasjonskravet er så omfattende at det i praksis er altfor krevende å oppnå det som er formålet med loven, skriver Fellesforbundet i sin uttalelse til LO. Høringsfristen til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet er 5. mars.

Er sosial dumping eller faren for den sannsynliggjort, blir det Tariffnemndas oppgave å ta stilling til om et allmenngjøringsvedtak antas å gi utenlandske arbeidstakere en beskyttelse mot underbetaling, mener Fellesforbundet. "Nemnda må så ta stilling til omfanget av allmenngjøringen og hvilke bestemmelser som skal allmenngjøres", skriver forbundet videre.

Vedtak også ved mistanke

Også en eventuell fornyelse av et allmenngjøringsvedtak må gjøres enklere, påpeker Fellesforbundet. Kan det sannsynliggjøres at de utenlandske arbeiderne ennå ikke har fått det de har krav på, skal det være nok for å forlenge allmenngjøringen med en periode. I denne sammenheng må Tariffnemnda også vurdere om det er fare for at sosial dumping blomstrer opp igjen når allmenngjøringen. Er det det, skal tariffavtalen allmenngjøres for en ny periode, understreker Fellesforbundet.

Hva skal allmenngjøres?

Hvilke av tariffavtalens bestemmelser som allmenngjøres vil også ha betydning for effekten allmenngjøring vil få innen et område - for å motvirke konkurransevridning til skade for tariffbundne og seriøse virksomheter. Derfor anbefaler Fellesforbundet "tilbakeholdenhet i forhold til hvilke bestemmelser som begjæres allmenngjort".

Fellesforbundet støtter departementets forslag om at Tariffnemnda kan innta bestemmelser fra tariffavtalen som er bedre enn eksisterende lovverk dersom det finnes særlige grunner til det.

Må unntas offentlighet

Dokumentasjonen som legges fram sammen med begjæringen om allmenngjøring må fortsatt unntas offentlighet, understreker forbundet.

"Vi er helt avhengig av at våre kilder har tillit til at dokumentasjonen skal være unntatt offentlighet. Det er ofte stor frykt blant arbeidstakere som bidrar til å dokumentere sosial dumping. Innen de useriøse deler av bransjene er det ikke uvanlig med trusler om repressalier og tap av jobb og inntekt dersom arbeidstaker medvirker til dokumentasjon", skriver Fellesforbundet videre.

Solidaransvar for lønn

Når det gjelder solidaransvar, er Fellesforbundet i store trekk enig i departementets forslaget til ny ordning. Solidaransvaret skal begrenses til å gjelde all lønn, overtid og feriepenger, for arbeid "som er utført i tilknytning til oppdrag som springer direkte ut fra det aktuelle oppdraget og den aktuelle kontraktskjeden", påpeker forbundet.

Fellesforbundet er også enig i at solidaransvar må inntre så snart arbeidstakeren ikke har fått det han skulle hatt. Det vil si når lønn, overtid og feriepenger ikke er utbetalt ved forfall og at arbeidstakeren har framsatt kravet innen den gitte frist. Arbeidstakeren må selv fremme kravet for at solidaransvar skal gjøres gjeldende, mener forbundet.

Minst fire måneders frist

Departementet foreslår en frist på fire uker for å melde inn sitt krav. Fellesforbundet mener at dette er altfor kort og viser til fristen i den offentlige lønnsgarantiordningen på fire måneder, regnet fra fristdagen. Fristen som settes for krav i den planlagte ordningen for solidaransvar må være minst like lang, krever forbundet.

Annonse
Annonse