JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikrer likevel rasovervåking

Staten går inn med til sammen 3 millioner kroner og sikrer dermed videre drift av skredovervåkingen av Nordnesfjellet i Troms.

Det ble utfallet av et mer enn to timer langt møte mellom olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), toppledelsen i NVE og de tre ordførerne fra Lyngen, Kåfjord og Storfjord mandag kveld.

Løsningen kom tre dager etter at Olje- og energidepartementet avslo en søknad fra de tre kommunene sist fredag. Men så gikk jordskredet på andre siden av Nordnesfjellet.

Riis-Johansen avviser at departementet vingler, og at jordskredet med omfattende mediedekning er årsaken til en rask snuoperasjon.

– Jeg synes det er mer naturlig at staten bidrar til skredovervåking nå etter at raset gikk, enn før, sier Riis-Johansen til NTB.

Skryt

Den praktiske løsningen for videre overvåking av Nordnesfjellet går ut på at staten bevilger 1,6 millioner kroner til drift ut året, og forskutterer kommunenes egenandel på 1,4 millioner kroner.

Olje- og energiministeren får skryt fra de tre ordførerne for å være løsningsorientert når saken kom på bordet i kommunestyresalen under en kilometer fra rasstedet.

– Vi ville nok hatt dette møtet uansett raset som rammet fredag. Nå er vi veldig fornøyd med å ha fått en langsiktig løsning der folk i området kan føle seg trygge, sier Kåfjord-ordfører Bjørn Inge Mo. Også kollegaene Hans Karlsen fra Lyngen og Hanne Braathen fra Storfjord er lettet over resultatet.

Alvorlig naturkatastrofe

Fra båt fikk olje- og energiministeren, under sitt besøk, se rasstedet der masser tilsvarende 20.000-30.000 lastebillass gikk på fjorden fredag.

– Det er en stor og alvorlig naturkatastrofe som har skjedd her. Sterkest inntrykk gjør det at det faktisk ikke gikk tapt noen liv. For her har det vært voldsomme krefter i sving, sier Riis-Johansen.

På Lyngseidet fikk statsråden også ved selvsyn se den provisoriske omkjøringen på fylkesvei 868 som er lagt over rasstedet der 40-50 hus ble evakuert fredag kveld. Mandag ettermiddag var veien klar for gjennomfart av personbiler etter at en skogsbilvei var rustet opp med nytt dekke.

Flyttet hjem

En av de fem nærmeste naboene til raset er Frank Bekkstrand. Han valgte å flytte hjem søndag med kone og fire barn i alderen seks til 19.

– Jeg føler det er trygt her. Huset står på fjellgrunn og det skal være sikkert. Jeg har selv vært på jobb borti bakken her der det bygges ny vei, og ser at det er fjell en meter under torva. Så jeg er rimelig sikker på at vi står trygt, sier han.

Bekkstrand bor om lag 200 meter over rasstedet. Han karakteriserer stemningen som «litt spent», og har full forståelse for at barna er redde etter dramaet som utspant seg i nabolaget.

Dumpet stein

Mandag ble det også kjent at en entreprenør har dumpet store mengder steinmasse nedenfor skredområdet i Lyngen, uten å ha søkt om tillatelse.

Steinmassen er brukt som utfylling før oppføringen av et kontor og et verksted, ifølge VG Nett. Minst 1.000 kubikkmeter masse er dumpet.

Ordfører Hans Karlsen bekrefter at han ga entreprenøren en muntlig tilsagn på at han skulle få et industritomt i området.

– Men tilsagnet ble gitt under forutsetning av at alle tillatelser er i orden. Hvis entreprenøren har oppfattet mitt ja som en tillatelse, er det en feiloppfatning, sier ordføreren som understreker at kommunen ønsker å komme til bunns i hva som har skjedd. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse