JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trønderne best

Bøndene i Trøndelag er best på økologisk landbruk. Rogalendingene er dårligst.

kjell.werner@anb.no

Det viser fersk statistikk fra Landbruks- og matdepartementet.

– Regjeringens mål er at 15 prosent av matproduksjonen og forbruket skal være økologisk i 2020. Det er et ambisiøst mål, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I dag er det økologisk produksjon på 5,6 prosent av Norges jordbruksareal. Trønderen Brekk gleder seg over at trøndelagsfylkene topper statistikken. 59.000 mål i Sør-Trøndelag er øko-areal, mens Nord-Trøndelag kan skilte med 52.000 mål. Det gir en prosentandel på henholdsvis 9,8 og 9,0 prosent.

Rogalendingene ligger på en klar jumboplass. Her er det bare 0,8 prosent av bøndenes areal som er viet økologisk landbruk. Finnmarkingene følger etter som nest dårligst, med en øko-andel på 1,3 prosent. Forholdsmessig ligger imidlertid Oslo på topp. Hovedstaden kan vise til 20 prosent øko-jord, men her dreier det seg bare om beskjedne 891 mål.

Klar økning

Lars Peder Brekk skryter av at det under dagens regjering har blitt 30 prosent mer økologisk jord. I dag er det 2.900 bønder som driver økologisk.

– Vi har etablert en konkurranse mellom fylkene ved å premiere økologiske foregangsfylker. Det setter fart i omleggingen, sier Brekk.

Han ser ingen god forklaring på hvorfor den økologiske andelen varierer så mye rundt om i landet. Det skyldes nok en del tradisjoner og holdninger. Derfor tror vi at naboeffekten her er viktig, sier Brekk. Han ser klare trekk på at det smitter over når noen går foran ved å legge om til økologisk drift.

Mindre gjødsel

I klimameldingen for landbruket har regjeringen satt seg som mål å redusere bruken av kunstgjødsel med 10 prosent. Samtidig skal bruken av plantevernmidler være restriktiv.

– Dermed representerer økologisk produksjon en rendyrket tilnærming. Det er ikke dermed sagt at all økologisk produksjon er like miljøvennlig i alle sammenhenger, presiserer Brekk.

– Men økologiske dyrkingsmetoder utfordrer oss alle til å vektlegge miljø og dyrevelferd i agronomi og matproduksjon på en måte som jeg tror er sunn, legger ministeren til.

Fylkene

Slik er den fylkesmessige rangeringen på økologisk jordbruksareal:

Sør-Trøndelag: 59.306 mål

Nord-Trøndelag: 51.923 mål

Hedmark: 50.512 mål

Buskerud: 39.416 mål

Oppland: 32.950 mål

Østfold: 31.635 mål

Nordland: 30.786 mål

Akershus: 30.394 mål

Møre og Romsdal: 27.677 mål

Telemark: 17.393 mål

Sogn og Fjordane: 17.054 mål

Vestfold: 11.746 mål

Hordaland: 10.287 mål

Vest-Agder: 8.914 mål

Rogaland: 6.969 mål

Troms: 6.205 mål

Aust-Agder: 3.788 mål

Finnmark: 930 mål

Oslo: 891 mål (ANB)

Annonse
Annonse