JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp om Høyres gunst

Regjeringspartnerne Ap og Sp drar i Høyre fra hver sin kant for å få partiet med på et opplegg for datalagring i Norge.

Ap vil godta EU-direktivet i en nedtonet og tilpasset versjon, mens Sp går for en nasjonal løsning som medfører EØS-veto og mulige mottiltak fra EUs side.

Etter å ha fordøyd Høyres sentralstyremøte, som var nok en etappe på vei mot avklaring i det splittede partiet, meldte både justisminister Knut Storberget (Ap) og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) seg tirsdag. Begge fant tiden moden for å lokke Høyre over til sin oppskrift.

Kleppa vil gjerne ha med Høyre på en norskkonstruert løsning som alternativ til EUs datalagringsdirektiv. Som EU-motstander og kritiker av direktivet har hun en helt annen innfallsvinkel enn Storberget.

Forsonlig tone

Justisministeren er full av lovord om Høyres interne behandling og mener, som Høyres Trond Helleland, at det ikke er noen uoverstigelig avstand mellom det største regjeringspartiet og det største opposisjonspartiet.

Alt ligger til rette for en god dialog og en omforent tilpasning av direktivet til norske forhold, mener justisministeren.

Kleppa vil imidlertid ha Høyre inn i folden av motstandspartier og kritikere. Hun finner det «svært interessant» at Høyre ber regjeringen utrede et parallelt spor, i form av norsk lovgiving. Den skal gi politi- og påtalemyndighet det samme redskap som EU-direktivet, men uten å svekke personvernet, slik hun mener datalagringsdirektivet gjør.

– Jeg er så langt ikke i stand til å se hvordan vi skal klare å ivareta personvernet innenfor direktivet, sier Kleppa til NTB. Hun mener Høyre beveger seg i «riktig» retning ved å tenke på et alternativ til pålegget fra EU.

Trenger Høyres støtte

Arbeiderpartiet trenger Høyres støtte for å få flertall i Stortinget. Samtlige andre partier, i eller utenfor regjering, har sagt nei til pålegget fra EU om tvungen lagring av trafikk- og lokaliseringsdata for e-post, internettbruk og mobiltelefoni i en periode på 6-24 måneder.

Høyre er splittet, men vil gå nye runder med regjeringen. Sentralstyret ber i et brev om at konsekvensene av et EØS-nei blir utredet nærmere, samtidig som det alternative sporet med nasjonal lovgiving blir vurdert.

– Det er gode spørsmål Høyre tar opp, både når det gjelder hva slags vilkår som skal gjelde rundt lagringen, og hvordan man skal bekjempe kriminalitet og samtidig ivareta personvernet, sier Storberget til NTB.

Han legger til at han har stor respekt for prosessen i Høyre, fordi dette er en komplisert sak og fordi Høyre kommer med relevante innsigelser.

Neppe i høst

Formelt sett sorterer EU-direktivet inn under Samferdselsdepartementet, og Kleppa kan ikke gå god for Storbergets uttalelse om at saken legges fram for Stortinget i høst. Hun avventer den revisjonen av direktivet fra 2006 som EU-kommisjonen holder på med.

Dette arbeidet er forsinket, og det forplanter seg. Regjeringens forslag til Stortinget kommer trolig først over nyttår.

– Erfaringer fra andre land er viktig for den norske behandlingen. Vi vil derfor vurdere framdriften i lyst av det som skjer i EU. Jeg kan i dag ikke si når saken blir lagt fram for Stortinget. Det må vi avklare i regjeringen, sier Kleppa. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse