JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Folkhemmet» demonteres

Hvor store forskjeller i et samfunn skal innbyggerne tillate? Så enkelt kan valgets kvaler formuleres i Sverige, men ingen tar debatten.

nina.sandaas@lomedia.no

Den borgerlige regjeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt søker ny tillit hos velgerne. I løpet av fire år ved makten har denne regjeringa med sin skattelettepolitikk gjort bestående forandringer i svenskenes stolthet; «folkhemmet» som utjevnet klasseforskjellene.

Nærmere 100 milliarder svenske kroner har regjeringa gitt i skattelette til folk som er så heldige og har en jobb. Mesteparten har havnet hos den fjerdedelen av befolkningen som tjener mest.

Den halve million svensker som er arbeidsledige og får maksimalt 15 000 kroner i dagpenger per måned, må betale en tusenlapp mer i skatt enn en lønnstaker med samme månedsinntekt. Samme skattetrekk rammer de som mottar sykepenger. 34 milliarder kroner er hentet inn fra de syke og arbeidsledige.

Snakk om omvendt Robin Hood-politikk!

En større inntektsforskjell mellom de som jobber og de som ikke er i arbeid må til. Det er regjeringas hellige overbevisning. Skattelette øker sysselsettingen fordi det stimulerer folk til å jobbe mer.

Så langt er ikke det siste argumentet bevist; arbeidsledigheten er over to prosentenheter høyere nå enn for fire år siden. Hver fjerde ungdom går uten jobb.

Undersøkelser om inntektsfordeling mellom ulike grupper i Sverige viser tydelig at de arbeidsledige og syke nå opplever økonomisk fattigdom. Forskjellene til de som er i jobb har økt betraktelig.

Er det noe som undergraver samholdet i et samfunn, er det økende forskjeller. I Sverige er forskjellene godt synlige for de som vil se.

De tre rødgrønne partiene – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet – har nå 11 dager på seg for å overbevise velgerne om det fornuftige i en mer solidarisk politikk. De rødgrønnes valgprogram innebærer likevel ikke noe stort løft for de som er blitt hengende etter. Unntaket er pensjonistene, en stor velgergruppe, som skal få beholde mer av pensjonen etter skatt.

De rødgrønne må kjempe hardt for å snu den rådende valgvinden. Den borgerlige alliansens forsprang til de rødgrønne har økt den siste uka og ligger rundt 5 prosentenheter, ifølge flere meningsmålinger. Valgmanifestet som de rødgrønne la fram i forrige uke ble ikke noe løft for de rødgrønnes statsministerkandidat Mona Sahlin. Hun personlig har dessuten vansker med å vinne velgernes sympati og tillit, i motsetning til Reinfeldt som selv hver fjerde sosialdemokrat og halvparten av LO-medlemmene foretrekker som statsminister. Tidligere sosialdemokratiske ministre som Björn Rosengren og Kjell-Olof Feldt har ikke gjort situasjonen bedre for Sahlin med å kritisere henne åpent.

Vår egen Jens stilte opp ved Monas side i Göteborg i går på flere valgarrangement, snill og lydig som han er, og hyllet Sahlin som en dyktig og erfaren politiker.

Han og vi andre må nok belage oss på at valgnatta 19. september vil gi fortsatt borgerlig regjering i Sverige, hvis ikke et mirakel inntreffer.

Annonse

Flere saker

Annonse