JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fullt flomlys på statsrådene

Regjeringen setter flomlyset på statsrådenes gave- og skatteforhold. Torsdag kveld haglet det med redegjørelser fra departementene.

En rekke departementer sendte torsdag kveld ut pressemeldinger hvor det framgår at statsrådene enten har fått bekreftet at gaver er innrapportert til skattemyndighetene eller at de har bedt om en slik bekreftelse. Manøveren har til hensikt å fjerne tvil om noen av regjeringsmedlemmene har brutt lover og regler når de har mottatt gaver i embets medfør.

I tillegg til at Stoltenberg selv får bekreftet fra Skatt øst at han innrapporterte et kaffeservise i sølv og to tepper fra India verdt 39.000 kroner på selvangivelsen for 2001, er disse statsrådene berørt:

* Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete: Gullarmbånd til 27.150 kroner.

* Utenriksminister Jonas Gahr Støre: Fem tepper til 20.000 kroner.

* Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen: Klokka og tre tepper til 19.373 kroner.

I tillegg varslet Senterpartiet torsdag at partiet tilbakebetaler 700.000 kroner som partiet fikk av Troms Kraft (200.000 kroner) og Eidsiva Energi i Hedmark (500.000 kroner). Gavene bryter med de nye reglene om at offentlig eide selskaper ikke kan gi slik støtte.

Kleppa fikk armbånd

Samme dag som partileder Navarsete gikk offentlig ut med sine skatteopplysninger knyttet til den omstridte armbåndgaven fra Aker Yards torsdag, meldte også partifelle og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa at hun fikk og beholdt et armbånd da hun var gudmor for ferja Sand i 2007. Gaven ble verken innrapportert til skattemyndighetene eller innført i Stortingets frivillige gaveregister.

– Jeg anså aldri dette armbåndet som mitt, og hadde aldri noen planer om å ta det i bruk. Derfor ble det heller ikke innrapportert til skattemyndighetene eller Stortingets gaveregister, sier Kleppa til NTB.

Hun opplyser nå at hun umiddelbart vil kvitte seg med gullarmbåndet til en verdi av rundt 15.000 kroner, ved å gi det tilbake til Fiskerstrand Verft. Gaven ble gitt for snaut tre og et halvt år siden da Kleppa var gudmor for ferja Sand. Kleppa beklager at hun mottok gaven og at hun i tiden som er gått siden, ikke har kvittet seg med den.

Vil gjenvinne tilliten

Sp-leder Liv Signe Navarsete gjorde alvor torsdag av det hun varslet onsdag kveld. Hun fikk skattemyndighetenes bekreftelse på at hun skattemessig har opptrådt korrekt når det gjelder gullarmbåndet hun fikk i 2006, da hun var gudmor under dåpen av ferja Bergensfjord.

– For det første burde jeg aldri ha tatt imot gaven, men når jeg en gang gjorde det, burde jeg ha rapportert det inn til registeret. Det har jeg vært åpen om hele veien. Jeg beklager, og har beklaget, men jeg har ikke snakket usant, sier hun.

Skatt vest bekrefter at armbåndet ble innrapportert på selvangivelsen for 2006 og verdsatt til 27.150 kroner.

– Det ble sådd sterk tvil fra kommentatorer og andre om at jeg har snakket sant i denne saken. Det har jeg gjort, sier hun.

Navarsete erkjenner at saken har rammet tilliten til henne som statsråd og politiker. Overfor NTB sier hun at det blir «opp til andre» å vurdere hennes posisjon som statsråd, men håper at tilliten kan gjenvinnes.

Røkke avviser

Kjell Inge Røkke selv tok torsdag ettermiddag bladet fra munnen og avviser kategorisk at han skal ha forsøkt å påvirke Navarsete. Han framholder at selv om Aker ASA, som han eier drøyt to tredeler av, eier halvparten av Aker Yards, hadde han selv ingen formelle posisjoner i selskapet mellom 2006 og 2008.

– Jeg har aldri møtt eller snakket med Liv Signe Navarsete, men jeg vil ikke utelukke at vi på samme tidspunkt har vært i samme by eller bygning. I denne saken burde de som fremmer sterke meninger sjekke fakta og tradisjoner før de kommer med konspiratoriske beskyldninger, avslutter han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse