JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøft for avisledere

Norske avisledere hadde et tøft år i 2009.

Det viser en studie som er utført ved Handelshøyskolen BI.

Førsteamanuensis Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI har fulgt ti norske avisledere gjennom hele året for å kartlegge hva de opplevde og hva de gjorde i kjølvannet av finanskrisen.

Sluttet

Symptomatisk nok gikk to av de ti avislederne over i nye jobber mot sluttet av året – én i og én utenfor bransjen, skriver Forskning.no

Både nasjonalt og internasjonalt har avisbransjen vært i hardt vær de siste årene. Mediehusene har stått overfor tøffe utfordringer.

Mange aviser har måttet leve med kraftige budsjettkutt og endringer i hverdagen.

Forsømt utviklingsarbeid

I 2009 var norske avisledere først og fremst opptatt av å kutte kostnader og bevare inntektene så godt som det har latt seg gjøre.

Det gikk på bekostning av utviklingsarbeidet, fastslår BI-forskeren.

– Avislederne gir uttrykk for at det nå er nødvendig å satse sterkere på kompetanseutvikling for å overleve i framtiden, sier Wilberg til Forskning.no

Nei til endringer

Et av avisledernes problemer er at norske avisorganisasjoner ikke er spesielt lystne på forandringer.

Seks av ti avisledere oppgir at organisasjonen bare i middels eller liten grad er forandringsvillige, mens de resterende fire opplever organisasjonene sine som forandringsvillige.

Viljen til forandringer endret seg ikke nevneverdig i løpet av perioden.

Kommunikasjon

– Oppskriften for å lykkes med å skape forandringer, handler om tydelig kommunikasjon knyttet til klare mål for utviklingsarbeidet, sier medieforskeren.

I starten av 2009 opplevde de intervjuede avislederne at den mest krevende oppgaven var å nå budsjettmålene.

Det var ikke fullt så krevende å holde det personlige motet oppe, som det å sikre en god utvikling av medarbeidernes kompetanse gjennom 2009. (ANB)

Annonse
Annonse