JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vedmangel i vente

Det ligger an til å bli vedmangel i vinter – i alle fall hvis sprengkulda slår til på ny.

Landets vedprodusenter har nemlig forhåndssolgt store mengder av veden sin allerede.

Det betyr at den veden som nå ligger på lager, kommer til å forsvinne raskt når kulda setter inn.

Dette går fram av en ny markedsundersøkelse som Norsk Ved har gjennomført blant sine medlemmer.

Halvparten solgt

Undersøkelsen viser at ni av ti produsenter allerede har forhåndssolgt halvparten av veden sin. Det betyr at en god del forbrukere har vært ute i god tid for å sikre seg vinterved. Men de som ikke har fått ut fingeren ennå, kan risikere å sitte uten varme i ovnen hvis sprengkuldas slår til nok en vinter.

Svært mange kommer først i «vedkjøpemodus» når kulda faktisk gjør seg gjeldende. Det er ikke som i tidligere tider da folk flest handlet vinterved både ett og to år i forveien. Dermed hadde de ikke bare sikret seg ved, den var i tillegg god og tørr.

Økt produksjon

– Får vi en god gammeldags vinter, slik vi egentlig har hatt de siste årene, kan vi ikke garantere at det finnes ved til alle, konkluderer Norsk Ved i sin undersøkelse.

– Når folk ikke fyller opp vedlagrene før det blir kaldt, blir det også vanskeligere for den enkelte vedprodusent å beregne hvor mye ved som må gjøres klar.

Ingen buffer

Undersøkelsen viser likevel at vedprodusentene har jobbet hardt hittil i år. Produksjonen har steget med hele 25 prosent. Problemet er bare at salget følger etter og har økt like mye.

Det betyr at det ikke bygges opp noe bufferlager nå rett før fyringssesongen starter.

Heldigvis finnes det et betydelig antall vedprodusenter som ikke er medlem av Norsk Ved. For dem finnes det ingen markedsoversikt, men det er ikke unaturlig å anta at de også selger unna i disse dager.

Så vil du sikre peisvarmen før «nettene blir lange», gjør du nok lurt i å ikke vente altfor lenge med å handle. (ANB)

Annonse
Annonse