JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raymond om arbeiderklassen

Ifølge partisekretær i Ap, Raymond Johansen, er halve befolkningen uten høyere utdanning.

«Det er vel det vi i dag kan kalle arbeiderklassen», sier han til A-magasinet. Han mener akademikerne utgjør en egen klasse, definerer virkeligheten og snakker til sine. De som har en annen bakgrunn føler seg ekskludert. Johansen mener den politiske klassen av akademikere blir sosialt blinde og ikke ser de problemene som opptar andre grupper. I dag har 27 prosent av Oslos innbyggere innvandrerbakgrunn. Ap-sekretæren mener det er en stor utfordring å få alle disse gruppene til å dra i samme retning. Han mener det snakkes for mye om etnisitet og for lite om klasse.

Arbeiderklassen har gjennom LO et talerør, men heller ikke de er flinke nok til å mobilisere nye landsmenn, mener han.

Johansen mener harrybegrepet har blitt klistret til arbeiderklassen av en akademisk middelklasse, noe som viser hvilken definisjonsmakt de har. Han mener verdsettelsen av å være aktiv i fagbevegelsen og innholdet i 1. mai er på retur. «Dette skyldes nok i stor grad at klassereisen, og ikke klassebevisstheten, har vært målet», sier han. (A-magasinet, 6/8-2010)

Annonse

Flere saker

Annonse