JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hyllet fra venstre til høyre

Politiske motstandere var nære venner og gode ord ble til varm hyllest under 50-årsfesten til SV-leder Kristin Halvorsen.

I motsetning til utenriksministerens bursdagsfeiring forleden, var fredagens SV-lag på utestedet Blå i Oslo fritt for kongelig innblanding. Og det var partinestor Stein Ørnhøi nøye med å bemerke.

– Det er som seg hør og bør for et republikansk parti. Vi holder oss selv med dronning, sa han i sin tale til jubilanten.

Den abdiserte kongen av Frp var imidlertid til stede, og Carl I. Hagen hadde mye pent å si om Kristin Halvorsen.

– Du er til å stole på! Vi kan være rykende uenige, men er alltid gode kolleger, ja nærmest venner, sa Hagen som kom med en liten bønn til den nybakte 50-åringen.

– Du sa i et intervju at du ville holde på i 50 år til. Vær så snill: Ikke slå min rekord som den lengstsittende partileder i norsk politikk.

Beundring fra Jens

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg trakk fram den lange historien han og Kristin Halvorsen har til sammen.

– Vi er nesten like gamle, vi kom inn i politikken samtidig, fikk barn samtidig og bodde til og med i samme borettslag en periode. Og det var sammen vi begynte på det store prosjektet som endte med en rødgrønn regjering, sa Stoltenberg.

Han minnet henne ertelystent om at hun som finansminister ble den første til å bruke mindre oljepenger enn handlingsregelen tilsier, og ga henne en utskrift av en «gripende tabell» fra statsbudsjettet som viser nettopp dette. Stoltenberg brukte store ord i sin beskrivelse av Halvorsen.

– Du er en stor og fantastisk politiker, og jeg beundrer deg som menneske, sa Stoltenberg.

Statsministeren ble for øvrig av festens toastmaster - Erik Solheim -

presentert som det menneske som de siste årene har tilbrakt flest netter med Kristin Halvorsen, på ulike møterom vel å merke.

– Det er ingen tête-à-tête, det er en trekant. Jeg er med jeg også, skyndte Sp-leder Liv Signe Navarsete seg å si.

– Blant de fremste

Høyres Jan Tore Sanner mener Kristin Halvorsen har mye av æren for at SV ikke lenger har rykte for å være et overbudsparti som strør om seg med svulstige valgløfter.

– Mange Høyre-lepper strammet seg til da du ble finansminister, men den jobben klarte du utmerket, sa han.

SV-nestlederne Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken sa de følte seg som to guttunger som taler i mammas 50-årslag og kom da også inn på den omsorg og omtanke jubilanten har for alle i hennes nærhet. Og de aksepterer glatt å sitte som nestledere i 50 år til, hvis Kristin Halvorsen gjør alvor av løftet om å sitte til hun blir 100.

– Du har vist at en sosialist kan styre norsk økonomi. Du står for en praktisk, resultatorientert sosialisme og har et ekte engasjement, spesielt for de svake og for barn og unge. Du vil være en av de fremste når historien om norsk sosialisme skal skrives, lød skussmålet fra «guttungene».

Selv hadde jubilanten følgende budskap å komme med, stilet som replikk til statsministeren og hans selverklærte 50-årskrise.

– Å være femti år er egentlig veldig bra. Jeg har ikke tenkt et sekund på at jeg helst skulle ha vært yngre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse