JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NRK ser på vikarkritikk

Den oppsiktsvekkende oppsigelsen til nyhetsoppleser Pia Beathe Pedersen kan få følger for vikarpraksisen i NRK.

– Vi har diskusjoner om arbeidsmiljøet hele tiden, og det vil vi også ha nå. Hvis vi oppdager kritikkverdige forhold i vår organisasjon, vil vi gå inn i det, sier organisasjonsdirektør Solveig Jølstad i NRK til NTB.

Hun vil ikke kommentere Pedersens sak direkte, men sier NRK er helt avhengig av midlertidig ansatte og tilkallingsvikarer som på kort varsel kan steppe inn og overta vakter som plutselig blir ledige.

– Det er vi nødt til for å få sendingene på lufta. Men vi er opptatt av å ha en forsvarlig og god praksis når det gjelder bruken av vikarer og hvordan vi følger dem opp, sier hun.

– Elsker det jeg ser

Oppmerksomheten rundt NRK-journalist Pia Beathe Pedersen har vært massiv etter at hun lørdag morgen valgte å bryte med sin arbeidsgiver på direkten i NRK Østlandssendingen. I et større innlegg som samtidig ble publisert på NRKs nettsider kritiserer hun blant annet forholdene for midlertidig ansatte og vikarer.

Selv er hun meget glad for debatten og responsen etter den høyst uvanlige oppsigelsen.

– Jeg elsker det jeg ser, hører og har fått av meldinger og støtte. Det er så massivt positivt. Helt heftig, sier hun til VG Nett.

Redaksjonsklubben i NRK tar kritikken fra Pedersen på alvor, men går ikke uten videre god for virkelighetsbeskrivelsen hennes.

– Kritikken hun fremmer er alvorlig, og vi er nødt til å undersøke om det virkelig forholder seg slik som hun hevder, sier lederen for de NJ-organiserte i NRK Hege Iren Frantzen til NTB.

Avtalt møte

Frantzen sier bruken og behandlingen av midlertidig ansatte og vikarer har vært et gjennomgangstema for fagforeningene i NRK i mange år.

– Jeg har selv vært tilkallingsvikar og vikar, og vet hvor tøft det kan være å ha en så løs tilknytning til en arbeidsplass. Når det gjelder kontakten med og tilbakemeldingen til vikarene, har NRK virkelig en jobb å gjøre, og det har vi tatt opp med ledelsen mange ganger. Allerede før dette skjedde hadde vi avtalt et møte med ledelsen om forholdene for midlertidig ansatte og vikarer, sier NRKJ-lederen.

Ett av hovedproblemene er ifølge klubblederen at mange blir gående i vikariater i årevis uten å ende opp i fast stilling.

– Vi har hatt økende tilbakemeldinger fra journalister som har jobbet i NRK i ulike vikariater i over tre år og så blir vist døra. Vi mener NRK i slike tilfeller misbruker arbeidsmiljøloven. Prøvetiden er seks måneder, uansett hvilken tilknytning du har til NRK. Innen den tid skal du ha fått beskjed om du har noen framtid i bedriften eller ikke, sier hun.

220 tilkallingsvikarer

NRK har per i dag 3.365 fast ansatte, 199 personlige vikarer og 39 prosjektansatte. I tillegg kommer 69 årsverk knyttet til tilkallingsvikariater.

– Vi har rammeavtaler med 220 tilkallingsvikarer som i gjennomsnitt jobbet 25 prosent forrige måned. Av disse avtalene følger det at vi ringer eller avtaler ved behov, for eksempel ved korttidsfravær, sier NRK-direktør Solveig Jølstad.

Hun understreker at det er en utbredt praksis i mediebransjen å ty til vikarer og midlertidig ansatte.

– Det å være vikar er den beste måten du kan vise deg fram på. Jeg skjønner at det kan være frustrerende å gå som vikar i lang tid. Samtidig følger det av det å være vikar, at du ikke har en sikkerhet for veien videre.

Ifølge Jølstad er det slett ikke noe mål for NRK å ha folk gående i ulike vikariater helt til arbeidsmiljøloven setter en grense for dette etter fire år.

– Vår policy er at vi skal ta stilling til vikariatene og vikarene lenge før det er gått fire år, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse