JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maner til økt samarbeid

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener økt internasjonalt samarbeid kan bidra til å løse den økende internasjonal arbeidsledighet.

– Vi må samarbeide om å føre en aktiv politikk som bekjemper høy permanent arbeidsledighet. Vi må lære av hverandre, sa Stoltenberg.

Det dramatiske bakteppet for konferansen som tar for seg utfordringene for internasjonale arbeidsmarkeder er at over 210 millioner arbeidsføre mennesker verden over er arbeidsløse etter en økning på 34 millioner siden 2007. Verst har det gått for seg i de største økonomiene, men også framvoksende økonomier er blitt hardt rammet av stigende arbeidsledighet under den økonomiske krisen.

– Det som startet som en finanskrise er blitt en arbeidsledighetskrise, sa Stoltenberg.

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen (ILO) anslår at i løpet av de neste ti årene må det skapes 440 millioner nye arbeidsplasser for å holde tritt med veksten i arbeidsstyrken. Enda flere må til for å redusere ledigheten.

– Truer verdens stabilitet

En av erkjennelsene som preget åpningen av den store Oslo-konferansen var at virkemidlene og modellene fra før den økonomiske krisen ikke lenger er tilstrekkelige. Økt internasjonalt samarbeid og strengere finansielle reguleringer er avgjørende for å snu jobbløs vekst til jobbrik vekst.

– Vi må tenke nytt. Dette er ikke bare nok en krise, men en som har endret spillereglene. Verdensøkonomien etter krisen er ikke den samme som før krisen, sa sjefen for IMF Dominique Strauss-Kahn.

Han advarte mot at konsekvensene av økt arbeidsledighet vil føre til større sosiale ulikheter. Det kan resultere i sosialt opprør og i verste fall krig, ifølge Strauss-Kahn.

– I ytterste konsekvens truer den høye ledigheten verdens stabilitet, sa han.

Roser Norge

I paneldebatten etter åpningen, høstet den norske modellen - konstruktivt samarbeid mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, kombinert med en robust velferdssystem i bunn - anerkjennelse. Den greske statsministeren, Giorgos Papandreou, framhevet at oljerikdommen alene ikke kan skape lav arbeidsledighet, sosial trygghet og en sunn økonomi.

– Norge har vist at god styringsmodell og langsiktig planlegging er essensielt. Norge er ikke det eneste landet med oljeressurser, men mange av de andre er fortsatt fattige og har store ulikheter mellom menneskegrupper, sa han.

Selv om Hellas er i gang med en mengde store og smertefulle kutt for å reduser den offentlige pengebruken, framholder Papandreou at han vil sørge for et sosialt sikkerhetsnett i bunnen.

Den norske suksessen

Statsminister Jens Stoltenberg framholdt tre sentrale elementer bak den norske suksessen:

* Kontrasyklisk pengebruk - man kan bruke mer penger i krisetider hvis man klarer å begrense seg når tidene er gode.

* Aktiv arbeidsmarkedspolitikk - ledige må sikres en forbindelse med arbeidslivet, selv om de ikke har jobb.

* Moderate lønnsoppgjør - trepartssamarbeidet har sikret moderate lønnsoppgjør selv om arbeidsledigheten har vært lav. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse