JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solberg glad for KrF-signaler

Kristelig Folkepartis åpne holdning til et samarbeid med Fremskrittspartiet blir tatt godt imot av Høyre-leder Erna Solberg.

– Diskusjonen i KrF er interessant og signalene som kom i helgen er positive. Det gir grunn til optimisme med tanke på et bredt borgerlig samarbeid ved valget i 2013, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at strategidiskusjonen i KrF er et indre anliggende, og sier partiet selv må avgjøre veien videre.

– Jeg har ingen tro på at det går an å true eller lokke andre partier til samarbeid. KrF må få diskutere sin strategi i fred for kommentatorvirksomhet fra oss andre. Men for oss står alle dører åpne, sier Høyre-lederen.

Søkende holdning

KrF var i helgen samlet til strategikonferanse i Oslo, og forholdet til Frp og de andre partiene på borgerlig side er blant spørsmålene som diskuteres.

– Vi må snakke mer og bedre med Fremskrittspartiet enn hva vi har gjort til nå. Vi var for utydelige i valgkampen på at vi ønsker et regjeringsskifte, sa andre nestleder Inger Lise Hansen til NTB lørdag.

Partileder Dagfinn Høybråten var heller ikke avvisende til en tettere dialog med Siv Jensens parti.

– I god tid før valget bør partiene som står utenfor regjering finne ut hvordan et godt regjeringsalternativ kan skapes. Men det betyr ikke at vi skal ferdigforhandle et slikt samarbeid før valget, sier han.

Han understreker at partiet har god tid til å avklare forholdet til Frp, og sier prosessen først vil bli intensivert etter lokalvalget til neste år. I KrFs stortingsgruppe finnes det ingen stemmer som per i dag ønsker et forpliktende regjeringssamarbeid med Frp, men KrFs første nestleder Dagrun Eriksen gjorde det klart at partiet skal gjennomføre en «bred og åpen debatt» om dette spørsmålet.

Bønn til Venstre

Høyre-leder Erna Solberg mener hovedproblemet ved valget i fjor høst ikke var KrFs holdning til et samarbeid, men den uforsonlige linjen mellom Frp og Venstre.

– Den største utfordringen på borgerlig side var at Lars Sponheim og Siv Jensen skrev under på vetoer mot ulike regjeringskonstellasjoner. Det gjorde en borgerlig regjering mindre sannsynlig for velgerne selv om det skulle bli et borgerlig flertall, sier hun.

Frp-leder Siv Jensen håper Venstre nå vil gjøre det samme som KrF, og begynne marsjen mot høyre.

– Hvis også Venstre kommer til den samme erkjennelsen av de politiske tyngdelovene som KrF, begynner vi å nærme oss noe som er håndfast og salgbart fram mot valget i 2013, sier hun til NRK.

Venstre-leder Trine Skei Grande tolker ikke Hansen og Høybråten dit hen at et virkelig linjeskifte er på gang i KrF, og sier det primære for henne er å styrke sentrum i norsk politikk.

– Vi er helt enige i at det er viktig å få skiftet regjering i Norge, men det viktigste er politikken som føres, ikke hvem som sitter i regjeringskontorene, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse