JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi trenger reformer

Økningen i arbeidsledigheten er i ferd med å bremse opp, men Spania kommer ikke ut av krisen uten dyptgripende reformer.

Det mener statsminister José Luis Zapatero.

Spania er blant landene som er blitt hardest rammet av sterkt stigende arbeidsledighet i kjølvannet av den globale økonomiske krisen. Landet sliter blant annet med en ungdomsledighet på rundt 40 prosent og en arbeidsledighet på 20 prosent.

Nå ser statsminister José Luis Zapatero en forsiktig utvikling i positiv retning, men understreket under en internasjonal konferanse i Oslo om arbeid og økonomisk vekst at landet ikke kommer utenom dyptgripende reformer.

– Vi ser at tapet av jobber er i ferd med å bremse opp, og vi tror det kommer til å fortsette, sa han på en pressekonferanse sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mandag.

Nye lover vedtatt

Spanias regjering skal stimulere til entreprenørskap, samt utdanning og opplæring for å bekjempe ledighet og sosiale forskjeller. Det skal også kuttes i offentlige budsjetter, og nasjonalforsamlingen har regjeringens første utkast til pensjonsreform på bordet.

Zapatero poengterte imidlertid at selv om arbeidsledigheten er svært høy og stigende i Spania, har det aldri vært så mange i arbeid som nå. Årsaken er at befolkningsveksten har vært formidabel de siste årene.

Den spanske regjeringen ventet lenge med å gjennomføre reformer, men den økonomiske situasjonen i landet gjorde at myndighetene etter hvert kom under et voldsomt press fra sine kolleger i andre EU-land.

Til tross for massive protester fra de store arbeidstakerorganisasjonene vedtok regjeringen nylig omfattende endringer av arbeidsmarkedet. De nye lovene vil gjøre det enklere å ansette, men også å sparke arbeidere, melder nyhetsbyrået AFP.

Varsler generalstreik

Spanske arbeidere har varslet ny generalstreik 29. september mot regjeringens vedtatte og planlagte reformer. Men finansminister Elena Salgado sier lovendringene vil gjøre Spania mer konkurransedyktig internasjonalt.

De nye lovene vil blant annet gjøre det vanskeligere for arbeidsløse å si nei til jobbtilbud. De vil også gjøre det enklere for arbeidsgivere å si opp ansatte ved at retten til sluttvederlag svekkes.

Mange økonomer mener det spanske arbeidsmarkedet er en av årsakene til den høye arbeidsledigheten, fordi det gjør at bedrifter kvier seg for å ansette folk i faste stillinger og i stedet har folk midlertidig ansatt.

Det internasjonale pengefondet (IMF), som deltok under konferansen i Oslo, har gjort det tindrende klart at Spania er nødt til å reformere landets arbeidsmarked for å få ned ledigheten og få kontroll over statsgjelden. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse