JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede i Frp over KrF-utspill

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen hilsen helgens signaler fra KrF-hold med glede.

kjell.werner@anb.no

– Reaksjonene fra Ap-hold vitner om at Ap virkelig frykter at opposisjonen skal klare å samles til felles kamp. Det er oppløftende, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-politikeren har spesielt merket seg nivået på angrepene som Ap-folk har lagt seg på i kritikken av KrF-nestleder Inger Lise Hansen. Hun åpnet i helgen for at KrF kan støtte en regjering av Høyre og Fremskrittspartiet fra sak til sak etter valget i 2013.

Økte sjanser

– Selv om det er mange ting som skiller opposisjonspartiene, så mener jeg vi har færre store utfordringer enn de rødgrønne hadde og har. Det øker sjansen for suksess, sier Solvik-Olsen.

Han visert til at mange karakteriserer Frp og SV som fløypartier i norsk politikk.

– Det er bare delvis korrekt, selv om spennet i den norske politiske andedammen er langt mindre enn man finner i de fleste andre land. I motsetning til SV har Frp få «dogmatiske» standpunkter, hvor en stor kjerne av museumsvoktere skal våke over en ideologisk renhet. Det gir større optimisme for vellykkede forhandlinger om pragmatiske standpunkter i skjæringspunktene mellom de borgerlige partiene, sier Solvik-Olsen.

KrF på vippen?

Han mener at styrkeforholdene internt på borgerlig side er lovende for et samarbeid etter neste valg.

– I en borgerlig samling vil Frp og Høyre trolig kunne bli nærmest likestilte i oppslutning. KrF på laget vil bidra til at intet parti har flertall alene i regjeringen. Det tvinger fram moderasjon, reelt samarbeid og respekt på en annen måte enn det Jens Stoltenberg har praktisert som statsminister, spesielt etter valget, poengterer Solvik-Olsen.

Han mener at den rødgrønne regjeringen preges av at Ap har flertallet av statsrådene.

– SV og Sp har da også selv inntatt offerrollen i sak etter sak ved å påpeke sin manglende størrelse, sier Solvik-Olsen.

Miljøsakene

Han går i rette med Arbeiderpartiets Eirin Sund, som onsdag hevdet at KrF og Frp ikke kan bli enige i klima- og miljøpolitikken

– Jeg er uenig. KrF og Frp har riktignok ulik inngang i mange spørsmål, men i mine fem år i energi- og miljøkomiteen har jeg hatt både god tone og godt pragmatisk samarbeid med KrF om disse politikkområdene. Faktisk opplever jeg at i mange offentlige debatter, så er Frp og KrF mindre i konflikt enn Ap og SV, som tross alt sitter i regjeringen sammen nå. Så lenge vi går inn i samarbeid med respekt for hverandres utgangspunkt mener jeg samarbeid er godt mulig, sier miljøtalsmannen i Frp.

Drivkreftene

Han mener det er tilsvarende i den økonomiske politikken.

– Selv om Frp og Høyre er uenig om hvor sluttstreken skal settes på utgiftssiden, så enes vi i stor grad om hvordan den økonomiske politikken bør være, hva som er gode drivkrefter og hvordan man stimulerer økonomien. Vi har et annet forhold til handlingsregelen, men det har ikke hindret oss i å inngå budsjettforlik under Bondevik II-regjeringen, sier Ketil Solvik-Olsen. (ANB)

Annonse
Annonse