JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter på krisepakka

Alle ansatte på Moelven byggmodul jobber bare mandag til onsdag i januar. Konsernet tjener lite penger, og både ledelsen og ansatte venter nå på regjeringas krisepakke.

frode.ronning@lomedia.no

– Vi fikk Ringerike!

Direktør Hans Erik Stadshaug i Moelven byggmodul gir en gledelig beskjed til klubbleder Kåre Kastbakken før han haster videre.

Magasinet har nettopp kommet til Moelv for å skrive om situasjonen i byggeindustrien. 42 ansatte i Moelven Byggmodul ble permittert i 10. november. I januar skal de som er igjen bare jobbe mandag til onsdag, mens de venter på nye ordrer.

Kastbakken lyser opp når han hører om det nye oppdraget, men de trenger mer.

– Vi hadde nok å gjøre ut januar. Når vi nå skal levere ny videregående skole på Ringerike trenger vi bare ett oppdrag til for å ha nok å gjøre ut februar, forklarer Kastbakken, som leder Fellesforbundets klubb. Hele Moelven-konsernet fikk et driftsresultat for 2008 på 145 millioner kroner, ned fra 990 millioner kroner året før.

Mandag til onsdag

De økonomiske nedgangstidene rammer byggeindustrien med full tyngde. Før jul hadde Moelven byggmodul mange oppdrag, men så trakk kundene seg i siste liten. Derfor måtte klubben tenke nytt, og kom med følgende forslag til ledelsen: I stedet for permitteringer kan alle jobbe mandag, tirsdag og onsdag i januar. Torsdag og fredag har de ansatte fri, men mottar 1/3 lønn de to fridagene. Resultatet blir 72 prosent lønn mens de jobber 60 prosent. Ledelsen var enig, og arbeidsuka ble redusert fra starten av januar.

– Det er en forutsetning at det er en midlertidig løsning, understreker klubbleder Kastbakken.

De ansatte vil ikke merke kuttet så hardt, fordi bedriften i januar vil betale ut en resultatdeling etter rekordåret 2008. I gjennomsnitt vil hver ansatt få 29.000 kroner utbetalt.

Holder på folk

Kåre Kastbakken ser flere fordeler med å gå ned til 60 prosent, framfor permittering på fulltid for en del av de ansatte.

– Permittering måtte ha skjedd etter ansiennitet, og da kunne vi risikert å miste alle rørleggerne våre.

Nå trenger selskapet et stort prosjekt innen mai. Hvis ikke, kan det bli oppsigelser. Én av de tre produksjonslinjene står stille, og de to gjenværende linjene går noe roligere enn normalt.

De fleste ansatte har fått med seg at regjeringa kommer med nye tiltak for å få fart i økonomien. 26. januar skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) legge fram en tiltakspakke.

– Nå må regjeringa gi penger til utbygging av studentboliger og barnehager. Det er sløsing med ressurser at folk går hjemme, samtidig som det er stort behov for investeringer i offentlig sektor, påpeker Oddbjørn Johannessen under en liten pause fra montering av gavlvegger.

Han har store forventninger til regjeringa.

– Jeg ville ikke hatt så store forventninger om det var en annen regjering som satt med makta, skyter kollega Hans Ove Danielsen inn.

Vil holde på folk

I etasjen over produksjonslokalene sitter direktør Hans Erik Stadshaug.

Han synes klubben har opptrådt solidarisk med sitt forslag om tredagers-uke.

– Den menneskelige sida er viktig her. Det er mye bedre å gå på jobb tre dager i uka, framfor å gå hjemme hver dag, mener han.

Han er ukuelig optimist på vegne av bedriften, men etterlyser ambisiøse planer fra regjeringa.

– De må legge til rette for utbygginger som kan starte med en gang. For eksempel idrettsanlegg som bare venter på finansiering, skoler, barnehager og innen omsorgssektoren, sier direktøren.

Han mener situasjonen er mye alvorligere enn folk har forstått. I 2008 ble det satt igang bygging av 33.000 boliger. I år kan det bli bare 15.000.

– Byggenæringa har 300.000 ansatte. Nedgangen i år kan bli på 30 prosent. Det er 90.000 mennesker, understreker Stadshaug, som ser lys i tunnelen.

– I dag fikk vi kontrakt med å bygge en skole på Ringerike. Jeg trur vi er i full gang igjen i løpet av vinteren og våren, sier Stadshaug.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

– De beste løsningene finnes lokalt

Første nestleder Anders Skattkjær har merket seg enkelte tilfeller der lokale klubber har gått inn på avtaler om kortere arbeidsuker, mot delvis lønnskompensasjon.

– Jeg er sikker på at klubbene har gjort en nøye vurdering av situasjonen og at de går inn på dette når de mener det gir et bedre utfall for medlemmene enn delpermittering.

Nestlederen jubler ikke over disse løsningene, men mener det er klubbene lokalt som finner fram til de beste løsningene.

– Vi kan vanskelig gjøre annet enn å forholde oss til at en klubb i en helt særskilt situasjon lokalt finner det mest riktig å gå inn for reduserte arbeidsuker for en kort periode, når de mener dette er en bedre og mer solidarisk løsning enn å velge permitteringer.

Skattkjær veit at mange nå forsøker å unngå permitteringer i håp om at regjeringas krisepakke, som kommer 26. januar, vil sette fart i økonomien.

Han ser at disse lokale avtalene i praksis er spleiselag, der bedriften og de ansatte deler på regninga.

– Vi så også slike lokale løsninger med redusert arbeidsuke på 1990-tallet. Erfaringen er at de ble midlertidige løsninger, konkluderer Skattkjær.

Dette er en oppdatert versjon av en artikkel som sto i Magasinets januar-utgave, som gikk i trykken 19. januar.

Moelven Byggmodul AS

Norskeid. Del av Moelven-konsernet, som har totalt 3.200 ansatte

Grunnlønn: 151.20 kr. Fagarbeidere tjener opp mot 170 kroner, med ulike tillegg.

420 millioner kroner i omsetning i 2008

240 ansatte

Annonse
Annonse

Moelven Byggmodul AS

Norskeid. Del av Moelven-konsernet, som har totalt 3.200 ansatte

Grunnlønn: 151.20 kr. Fagarbeidere tjener opp mot 170 kroner, med ulike tillegg.

420 millioner kroner i omsetning i 2008

240 ansatte