JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et historisk svensk valg

Uansett resultat vil svenskene foreta et historisk valg på søndag. En borgerlig seier vil kunne få ringvirkninger over landegrensen.

Får statsminister Fredrik Reinfeldt velgernes tillit til å styre Sverige i fire nye år vil det være første gang en borgerlig regjering gjenvelges. Klarer sosialdemokratenes leder Mona Sahlin mot alle odds, å hale en rødgrønn seier i land kan hun bli Sveriges første kvinnelige stasminister. Det siste avhenger av at det høyrepopulistiske og innvandrerfiendtlige Sverigedemokratene (SD), ikke kommer i en vippeposisjon.

Regjeringsalliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristendemokraterna og Folkepartiet går inn i valghelga med en forholdsvis komfortabel ledelse på meningsmålingene. Men det er tegn som tyder på at opposisjonens sluttspurt gir resultater. Og en ledelse på fire til seks prosentpoeng kan fort forsvinner hvis mange av de usikre bestemmer seg for å stemme og velge rødgrønt. Spesielt Socialdemokraternas største utfordring er å få sin tradisjonelle tilhengere opp av sofaen. Svært mange av disse er LO-organiserte og fagbevegelsen har målrettet arbeidet for å mobilisere sine medlemmer. Og tilbakemeldingene er positive sett med rødgrønne øyne. Ute på arbeidsplassene er stemningen langt bedre enn den var for fire år siden da sosialdemokratene gikk på et brutalt nederlag og måtte gi fra seg regjeringstaburettene til den borgerlige alliansen.

I den siste utgave av LO-Aktuelt prøver vi å tegne et bilde av hvilke politiske skillelinjer som preger Sverige. Sett fra den norske siden av grensen kan det være vanskelig å forstå hvorfor folk vender ryggen til de rødgrønne samtidig som arbeidsledigheten er høy, en av fire unge står uten jobb, og de sosiale forskjellene bare øker. Det illustreres godt med raseringen av arbeidsledighetskassen, A-Kassen. I dag kan en renholder måtte betale over 250 kroner i måneden for å være forsikret, mens en ingeniør eller andre med høyere utdanning og tryggere jobber kan få den samme tryggheten for under hundrelappen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har likevel klart å overbevise mange om at det er hans regjering som er den beste til å skape nye arbeidsplasser. Og ledigheten til tross, så er svensk økonomi på riktig veg. At han samtidig har senket skattene med rundt 100 milliarder kroner innebærer at det store flertallet som jo er i arbeid, har det bra. Oppslutningen om de borgerlige kan da også tyde på at det har skjedd en mer varig høyredreining i befolkningen. Solidariteten står ikke like sterkt. Men i svensk LO avviser man en slik teori.

I Danmark har den borgerlige regjeringen styrt landet i flere perioder, og de danske sosialdemokratene er alvorlig svekket. Også dansk fagbevegelse sliter. Gjenvelges Reinfeldt er det all grunn til å frykte en tilsvarende utvikling i Sverige. Både det danske og svenske høyrepartiene har klart kunststykket å framstå som arbeiderparti, samtidig som de styrer landet til høyre. Andre fellesnevnere for den blå nordiske vinden er skatt og innvandrerfrykt.

Fire nye blå år i Sverige kan få en smitteeffekt over norskegrensen. Og det er ingen tvil om at vinneroppskriften gjenbrukes. Så lenge Høyre og Fremskrittspartiet klarer å framstå som troverdige tilhengere av velferdssamfunnet og samtidig love reduserte skatter, vil det kunne påvirke den store middelklassen til å stemme borgerlig. Dagens meningsmålinger kan tyde på at vi er i ferd med å oppleve en slik politisk verdidreining også i Norge.

Annonse
Annonse